Veliki muzički talenat
0

Bosanka Dalia klavir svira na kompjuterskoj tastaturi

Piše: Tatjana Sekulić
Dalia Mustafović
Dalia Mustafović
Daila Mustafović je 12-godišnja djevojčica koja posjeduje veliki muzički talenat. Kroz skoro čitavo svoje dosadašnje školovanje pohađala je brojne muzičke sekcije, a odnedavno je počela svirati i klavir. No, ono što je zanimljivo jeste da Daila ne posjeduje klavijature, te sviranje kompozicija vježba na kompjuterskoj tastaturi.

Dalia je učenica šestog razreda Osnovne škole "Mirsad Prnjavorac" u Vogošći. Njen muzički talenat najprije je zapazio njen nastavnik muzičkog, te je na njegovo insistiranje Daila i počela svirati klavir.

Nedavno je učestvovala na Festivalu harmonike i klavira, kojeg su po prvi put organizovali KSC Vogošča i RTV Vogošća po uzoru na eliminatorna takmičenja drugih elektronski medija, te ostvarila zapažen rezultat.

Za to takmičenje Dalia je naporno vježbala, jer je sviranje na tastaturi veoma teško s obzirom da nije lako uskladiti pokrete prstiju kako bi se odsvirao pravilan akord ili tonalitet.

Ipak, bez obzira na kritičke ocjene žirija koji nije bio upoznat sa načinom Dalijinog vježbanja i sviranja, ona je dospjela u top finale 12 najboljih i osvojilla nagradu za najmlađeg učesnika.

"Sama nagrada mi znači mnogo, ali više je doživljavam kao nagradu za cijeli svoj trud, angažman i način na koji sam vježbala prije svakog svog nastupa. Ja sam ponosna na svoj rad i ne zavidim nikome. I dalje ću da se trudim da ostvarujem dobre rezultate, a znam da ću najveću potporu dobiti upravo od moje porodice i prijatelja. Posebno sam zahvalna svom nastavniku na njegovom entuzijazmu i podršci", kazala je Dalia za Sarajevo-x.com.

Dalia trenutno boravi na Siciliji, gdje pohađa časove italijanskog jezika, pjevanja i solfeđa. Očekuje da bi u ovoj godini mogla vanredno upisati školu klavira i konačno dobiti svoje klavijature, kako bi još bolje uvježbavala kompozicije i usavršavala svoj muzički talenat.