Bori se za nagradu od 1.500 dolara
2

Bosanka Ajla Karajko među najboljim studenticama u SAD-u

Piše: J. Hadžiahmetović
Travničanka Ajla Karajko ušla je u izbor sedam najboljih studentica u Sjedinjenim Američkim Državama, u takmičenju koje organizuje magazin Glamour, i bori se za nagradu od 1.500 dolara.
Ajla Karajko
Ajla Karajko
Nakon što je osnovnu školu i dva razreda gimnazije završila u Travniku, Ajla je dvije godine boravila na koledžu Ujedinjenog svijeta u Italiji, gdje je predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

"Iz Italije sam se prijavila na koledž Barnard na Univerzitetu Columbia i primljena sam sa punom stipendijom. Trenutno sam treća godina na odsjecima ekonomije i italijanskiog jezika", kaže Karajko za portal Klix.ba te dodaje kako planira upisati master iz oblasti biznisa.

Kaže kako je na listu Glamoura dospjela zahvaljujući svojim ocjenama i vannastavnim aktivnostima.

"Ja sam uvijek bila među pet najboljih studenata po ocjenama, skijala sam za reprezentaciju BiH, objavila knjigu poezije, učestvovala na takmičenjima iz matematike i fizike, radila za Amnesty International i sada ću stažirati u Ujedinjenim nacijama", kaže naša sagovornica.

Glamour ovo takmičenje organizuje već 55 godina i do sada je na njemu učestvovalo 550 djevojaka koje su se svojim društvenim radom i zalaganjem isticale u američkom društvu. Ove godine pobjednica će dobiti 1.500 dolara koje će uložiti u neki od projekata po svom izboru.

"One spašavaju psiće od eutanazije, šalju naočale osobama koje ih sebi ne mogu priuštiti, vode svoje firme i bore se protiv globalnog siromaštva", piše navedeni magazin o ovogodišnjim finalisticama.

Ukoliko želite glasati za Ajlu, možete to uraditi na ovom linku do ponedjeljka, 28. januara.