{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanci protestvuju i protiv ubijanja medvjeda

S
Sarajevo-x.com
29.7.2008. u 12:50
0
12
Bosanci protestvuju i protiv ubijanja medvjeda
0
Bosanci protestvuju i protiv ubijanja medvjeda
Foto: Reuters
Aktivisti PETA-e, organizacije koje se bori za etički tretman prema životinjama, u petak, 1. augusta u 12 sati otpočet će protest protiv ubijanja crnih medvjeda od kojih se prave ukrasne kape pripadnika straže britanske kraljice i, kako kažu u saopštenju, tražit će od kraljice i britanskog ministra da zaustavi masakr ovih životinja.
Na protestu u Sarajevu bit će odjeveni u nešto više odjeće od lažnih medvjeđih kapa i sa "Union Jacks" nacrtanim na golim stražnjim dijelovima tijela, a četiri člana organizacije People for the Ethical Treatment of Animals Europe (PETA) će držati natpis na kojem piše "Bare Skin, Not Bear Skin (Gola koža, a ne medvjeđa koža).

Dok budu stajali ispred Britanske ambasade, pozvat će Njeno Visočanstvo kraljicu Elizabetu i britanskog ministra odbrane da prestanu sa bespotrebnim ubijanjem medvjeda zbog ceremonijalnih pokrivala za glavu kraljičine straže.

"Mnogi medvjedi ubijeni zbog ovih kapa su ustrijeljeni više puta dok nisu umrli. Neki od njih pobjegnu od lovaca i iskrvare do smrti. U slučaju kada su mame medvjedice ubijene, mali medvjedići se ostavljaju da umru od gladi," kažu organizatori protesta.

"Mi smo danas ovdje da pokažemo golu istinu koja se krije iza kapa kraljičine straže. Britanski ministar odbrane ima krvave ruke sve dok dozvoljava da se medvjedi ubijaju ni manje ni više nego zbog ukrasnih kapa. Lijepa, okrutnosti oslobođena alternativa sintetičkih tkanina je već dostupna," kaže PETA-in europski koordinator Lauren Bowey. "Tradicija nije opravdanje za okrutnost. "

U anketi napravljenoj od strane PETA Europe, skoro 80% Britanaca protive se upotrebi novca od poreznih obveznika za ubijajanje kanadskih crnih medvjeda i da se njihova koža koristi za ceremonijalne kape za stražu kraljice. PETA i njihova udruženja su ostvarili veliku podršku od strane Pamela Anderson, Pink, Sir Rogera Moorea, Morrisseya, Jamesa Cromwella, Twiggy i ostalih u pozivu da se zabrani krzno medvjeda za kape Household Guards.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: