Malonogometni tim u SAD-u
689

Bosanci, Makedonci i Bugari igraju pod zastavom Jugoslavije

Piše: J. Hadžiahmetović
Sedam učenika koledža Lake Forest u Chicagu nedavno su osvojili regionalni turnir u malom nogometu. Kako su nam rekli, na turniru su predstavljali bivšu Jugoslaviju u malom, jer svi dolaze sa prostora bivše Jugoslavije.

Selmir Kličić, Daniel Acevski, Nermin Šehić, Daniel Asparouhov, Mahir Mameledžija, Sandro Marić i Eddie Moravac čine malonogometnu ekipu "The Partizans" iz Chicaga. Nakon osvajanja turnira, odlučili su se fotografisati sa zastavom Jugoslavije koju, kažu, predstavljaju i zbog čega su imali problema.

"Promovisali smo zastavu Jugoslavije i sistem iz tog perioda. Međutim, Amerikanci su nam rekli da oni ne vole komunizam. Pošto dolazimo iz svih dijelova bivše Jugoslavije, uzeli smo tu zastavu da je predstavljamo i da bude naše obilježje. Nekima se to nije svidjelo, svašta su govorili i psovali, ali mi smo se ipak držali zajedno i osvojili taj veliki regionalni zimski turnir. U mržnji nema budućnosti", kaže za portal Klix.ba Eddie Moravac, Bosanac rođen u Wiesbadenu u Njemačkoj.

Njih sedam konstatno se druži na koledžu Lake Forest i, kako kaže naš sagovornik, razvili su međusobne odnose koje ni za šta ne bi mijenjao.

"Teško je u SAD-u 24 sata pričati samo engleski, biti u tuđoj naciji i odrastati u društvu sa drugačijim navikama i običajima. Zbog toga se međusobno najviše družimo", kaže učenik drugog razreda Lake Foresta.

Teme su razne u međusobnim razgovorima, ali uvijek sa poštovanjem jednih prema drugima.

"Najvažnija stavka je ta što svi priznaju da pričamo bosanskim jezikom, ne srpskim, hrvatskim ili makedonskim, nego bosanskim, koji su naučili i Daniel Acevski iz Bugarske i Danel Asparouhov iz Makedonije. Savršeno ga pričaju", kaže Moravac.

"Često spominjemo dešavanja iz '90-ih i pokušavamo zamisliti kako bi, da nije bilo šta je bilo, Amerikanci dolazli nama na studije, da vide kako je jedna geografski mala država treća sila na svijetu", dodaje naš sagovornik.

San mladog Mostarca Sandra Marića, koji je za vrijeme rata zajedno sa roditeljima napustio BiH, je da se vrati u grad na Neretvi i, kako kaže, napravi promjenu u tom gradu i u svojoj rodnoj državi.

Naš sagovornik je išao na Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC), na kojem je dobio stipendiju da studira u SAD-u. Odabrao je Chicago i Lake Forest.

"Studiram matematiku i neurologiju, a živim u kampusu koledža. Dolazim kući za svaki ljetni raspust da posjetim roditelje i uživam malo u svojoj domovini. Sandro i ja imamo veliki cilj da pokušamo napraviti promjenu u Bosni i Hercegovini i posvetit ćemo svoje znanje i školovanje ispunjenju tog cilja", kaže Eddie Moravac na kraju razgovora.