{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanci i Hercegovci trebaju biti zahvalni Džemalu Bijediću za sve što im je dao

18.1.2013. u 16:05
2
2
Bosanci i Hercegovci trebaju biti zahvalni Džemalu Bijediću za sve što im je dao
2
Ni 36 godina nakon njegove tragične pogibije u avionskoj nesreći, Bosanci i Hercegovci ne zaboravljaju patriotu, antifašistu, državnika, jednom riječju velikana Džemala Bijedića.
Rodbina, prijatelji i poštovaoci odali su danas na sarajevskom groblju Bare počast Džemalu Bijediću, nekadašnjem predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ, na memorijalnom okupljanju koje Planinarsko-skijaško društvo Džemal Bijedić organizira svake godine na dan njegove tragične pogibije 18. januara 1977. godine.

Sekretar Društva Envera Meco kazala je da je današnje okupljanje dokaz da Bosna i Hercegovina nikada ne zaboravlja svoje velikane. Naglasila je da ovo društvo ponosno i časno nosi ime Džemala Bijedića.

"Svake godine tradicionalno organiziramo ovaj memorijal da podsjetimo na lik i djelo rahmetli Džemala i da omogućimo mlađim naraštajima da ne zaborave doprinose i zasluge našeg rahmetli Džeme i šta je sve uradio za BiH", kazala je Meco.

Memorijalnom okupljanju na Barama prisustvovao je i Bijedićev unuk, koji također nosi ime Džemal. On se u ime porodice zahvalio što se i nakon 36 godina svi sjećaju lika i djela njegovog djeda.

Iako ga nije lično upoznao, jer je rođen nakon njegove smrti, Džemal je kazao da je svog djeda dobro upoznao kroz priče roditelja, porodice i prijatelja.

"Većinom slušam privatne priče o tome kakav je bio kao čovjek i kako se ophodio prema porodici i prijateljima. Saznajem za neke druge vrline koje su mu bile svojstvene", istaknuo je Bijedić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je da su Džemal i njegova supruga Razija, koja je također poginula u kobnoj avionskoj nesreći, ostavili dubok trag u sjećanjima svih stanovnika BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Njegova ličnost je bila posebna na ovim prostorima. To što je bio jedini predsjednik Saveznog izvršnog vijeća bivše Jugoslavije u dva mandata dovoljno govori o njegovoj sposobnosti, o stvaranju jednog novog ekonomskog sistema u tadašnjoj Jugoslaviji. Njegov doprinos u rješavanju mnogih političkih problema u ovoj zemlji, od nacionalnog pitanja muslimana do svega ostalog, jasan su znak da je bio nezamjenjiv. Stoga, danas samo možemo reći 'veliko hvala' za sve što je dao Bosancima i Hercegovcima" naglasio je Federalni ministar prometa i komunikacija.

Džemal Bijedić rođen je 1917. u Mostaru. Bio je dugogodišnji visoki dužnosnik tadašnje SR BiH i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. Poginuo je 18. januara 1977. sa suprugom Razijom i šest članova posade u avionskoj nesreći koja se dogodila na brdu Inač na planini Lisin iznad Kreševa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: