|

Bosanci i Hercegovci trebaju biti zahvalni Džemalu Bijediću za sve što im je dao

Bosanci i Hercegovci trebaju biti zahvalni Džemalu Bijediću za sve što im je dao
2
Piše: A. Džaferović
18.1.2013. u 16:05
2
komentara
2

dijeljenja
1/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/14 Envera Meco (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
4/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/14 Džemal Bijedić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
10/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/14 Enver Bijedić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
13/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/14 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ni 36 godina nakon njegove tragične pogibije u avionskoj nesreći, Bosanci i Hercegovci ne zaboravljaju patriotu, antifašistu, državnika, jednom riječju velikana Džemala Bijedića.
Rodbina, prijatelji i poštovaoci odali su danas na sarajevskom groblju Bare počast Džemalu Bijediću, nekadašnjem predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ, na memorijalnom okupljanju koje Planinarsko-skijaško društvo Džemal Bijedić organizira svake godine na dan njegove tragične pogibije 18. januara 1977. godine.

Sekretar Društva Envera Meco kazala je da je današnje okupljanje dokaz da Bosna i Hercegovina nikada ne zaboravlja svoje velikane. Naglasila je da ovo društvo ponosno i časno nosi ime Džemala Bijedića.

"Svake godine tradicionalno organiziramo ovaj memorijal da podsjetimo na lik i djelo rahmetli Džemala i da omogućimo mlađim naraštajima da ne zaborave doprinose i zasluge našeg rahmetli Džeme i šta je sve uradio za BiH", kazala je Meco.

Memorijalnom okupljanju na Barama prisustvovao je i Bijedićev unuk, koji također nosi ime Džemal. On se u ime porodice zahvalio što se i nakon 36 godina svi sjećaju lika i djela njegovog djeda.

Iako ga nije lično upoznao, jer je rođen nakon njegove smrti, Džemal je kazao da je svog djeda dobro upoznao kroz priče roditelja, porodice i prijatelja.

"Većinom slušam privatne priče o tome kakav je bio kao čovjek i kako se ophodio prema porodici i prijateljima. Saznajem za neke druge vrline koje su mu bile svojstvene", istaknuo je Bijedić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je da su Džemal i njegova supruga Razija, koja je također poginula u kobnoj avionskoj nesreći, ostavili dubok trag u sjećanjima svih stanovnika BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Njegova ličnost je bila posebna na ovim prostorima. To što je bio jedini predsjednik Saveznog izvršnog vijeća bivše Jugoslavije u dva mandata dovoljno govori o njegovoj sposobnosti, o stvaranju jednog novog ekonomskog sistema u tadašnjoj Jugoslaviji. Njegov doprinos u rješavanju mnogih političkih problema u ovoj zemlji, od nacionalnog pitanja muslimana do svega ostalog, jasan su znak da je bio nezamjenjiv. Stoga, danas samo možemo reći 'veliko hvala' za sve što je dao Bosancima i Hercegovcima" naglasio je Federalni ministar prometa i komunikacija.

Džemal Bijedić rođen je 1917. u Mostaru. Bio je dugogodišnji visoki dužnosnik tadašnje SR BiH i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. Poginuo je 18. januara 1977. sa suprugom Razijom i šest članova posade u avionskoj nesreći koja se dogodila na brdu Inač na planini Lisin iznad Kreševa.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...