BiH
0

Bosanac doktor s Harvarda u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Emir Kamenica, 30-godišnji doktor ekonomskih nauka sa Harvard univerziteta i univerziteta u Čikagu gostovat će 9. i 10. oktobra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu povodom Četvrte međunarodne konferencije ICES2008.

Ovaj svjetski priznati Bosanac sa 28 godina doktorirao je kao jedan od najmlađih doktora nauka na Harvard univerzitetu. Rođen je 1978. godine u Sarajevu, a danas je izuzetno cijenjen profesor na univerzitetu u Čikagu, gdje je predavao i nobelovac Milton Friedman. Na MBA postdiplomskom studiju predaje predmet Konkurentske strategije (Competitive Strategy), a na doktorskom studiju predmet Ekonomija ponašanja (Behavioral Economics).

Emir Kamenica je autor brojnih radova, od kojih se posebno izdvajaju oni objavljeni u vrhunskim časopisima na području ekonomije i menadžmenta, kao što su Journal of Economic Behavior and Organization, Review of Economic Studies i Quarterly Journal of Economics. Držao je predavanja širom svijeta, a samo u SAD-u bio je predavač na univerzitetima: Yale, UCLA, Wharton, Carnegie Mellon, Cornell, Berkeley, Harvard, NYU Stern, Princeton, Columbia, MIT Sloan i Stanford.

Bosna i Hercegovina je ponosna na ovakve mlade stručnjake, a Ekonomski fakultet u Sarajevu ima čast drugi put ugostiti ovog doktora. Emir Kamenica će otvoriti Četvrtu naučnu konferenciju ICES2008 predavanjem na temu “The Long Tail and Choice Overload in Global Markets”, a na Ekonomskom fakultetu se nadaju da će to biti početak uspješne suradnje.