Visoki dužnosnik EU
257

Borrell pozvao da se migranti "bez prolongiranja" smjeste u Biru, razgovarao sa Komšićem

B. R.
Josep Borrell traži da se migranti smjeste u Biru (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell traži da se migranti smjeste u Biru (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, je pozvao da se migranti zbrinu u prostor bivše bihaćke tvornice Bira. O migrantskoj krizi je razgovarao i sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem.

"Svjedoci smo ozbiljne migrantske humanitarne krize u Bosni i Hercegovini. Više od 900 migranata ostavljeni su bez smještaja u teškim zimskim uslovima nakon zatvaranja prihvatnog centra Lipa. To je dodatno otežalo situaciju u kojoj blizu 3.000 migranata nema adekvatan smještaj", napomenuo je Borrell.

Poručio je da se ovaj problem mora riješiti čim prije. Podsjetio je da je EU izdvojila veliki novac za zbrinjavanje migranata u Biri.

"Bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima moraju hitno riješiti ovu zastrašujuću situaciju. U Biri je prihvatni centar čije je uspostavljanje EU koštalo 3,5 miliona eura, a koji migrantima može biti smještaj u zimskim mjesecima. To je istakla i komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson u telefonskom razgovoru s premijerom Unsko-sanskog kantona (op. a. Mustafom Ružnićem) i predsjedavajućim Vijeća ministara (op. a. Zoranom Tegeltijom). Odluka Vijeća ministara donesena 21. decembra, kao i ona donesena danas o privremenom otvaranju Bire za migrante se mora odmah provesti, bez ikakvog prolongiranja", izjavio je.

Prema riječima Borrella, trenutna situacija je neprihvatljiva i uime EU je pozvao domaće vlasti da joj se u potpunosti posvete u cilju iznalaženja dugoročnog rješenja.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku je na svom Twitter profilu ukazao da je danas razgovarao sa članom Predsjedništva Željkom Komšićem o ovom pitanju. Kako je naveo, u razgovoru je urgirao da se migranti premjeste u Biru.

Podsjećamo, 500 migranata koji su iz kampa Lipa kod Bihaća trebali biti premješteni na novu lokaciju su ipak ostali na ovom mjestu. Autobusi kojima su u utorak, 29. decembra trebali biti transportovani su prazni napustili Bihać. Tako da su oni proteklu noć proveli pod vedrim nebom.

Prijedlog ministra sigurnosti Selme Cikotića je bio da budu premješteni na Bradinu, mjesto na sjeveru Općine Konjic. Nakon što su se mještani Bradine u utorak usprotivili premještanju migranata u blizini njihovih domova, to se nije ni desilo. Kantonalna i lokalna vlast tvrde da do jučer nisu znali da će migranti biti smješteni na ovu lokaciju.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je jučer demantovao Cikotića da je Vijeće ministara donijelo odluku da migranti budu relocirani na Bradinu. Prvobitno je planirano da oni budu zbrinuti u Biri, ali tome su se usprotivili građani i lokalna vlast.

Oni su se sinoć i danas ponovo okupili nakon što je Vijeće ministara odlučilo da oni ipak budu premješteni u Biru. Tome se i dalje protive bihaćke i vlasti USK.