BiH
0

Borovac traži od Ministarstva pravde FBiH rješenje za smještaj maloljetnih delikvenata

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac traži od Ministarstva pravde FBiH da u što kraćem roku iznađe rješenje za izgradnju, opremanje i stavljanje u funkciju ustanove za smještaj maloljetnih delikvenata, pogotovo višestrukih povratnika u vršenju krivičnih djela.

Svako odgađanje rješavanja ovog problema povećava rizik od neželjenih posljedica. Nadležni organi moraju konačno preuzeti odgovornost za efikasno izvršenje kaznenih mjera prema maloljetnim prijestupnicima i skloniti ih sa sarajevskih ulica, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Građani Sarajeva imaju pravo da znaju rok do kada će se staviti u funkciju institucija za smještaj maloljetnih delikvenata, navodi se u saopćenju.

Gradonačelnica Borovac razumije zabrinutost građana Sarajeva koji ne žele takve ustanove u naseljenim mjestima i poziva nadležne organe da to imaju u vidu prilikom odabira lokacije. Grad Sarajevo je spreman pomoći nadležnim institucijama i dati konkretni finansijski doprinos za osposobljavanje jednog takvog objekta.