BiH
558

Borovac: Radimo na više dokumenata kako bismo poboljšali položaj LGBT osoba

Piše: Ervin Mušinović
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je za Klix.ba kako ministarstvo na čijem čelu se nalazi radi na više strateških dokumenata koji, između ostalog, imaju za cilj i poboljšanje položaja LGBTI osoba kroz izmjenu zakona koji regulišu prava i položaj ove populacije u skladu sa pravnom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

"Ministarstvo je izradilo Izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH s Akcionim planom realizacije prijedloga mjera za sprečavanje pojava diskriminacije u BiH, koji je u augustu usvojio Dom naroda Parlmentarne skupštine BiH. Ovaj Akcioni plan uključuje posebnu oblast Prava LGBTI osoba u BiH, od kojih je jedna od mjera i izrada Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH", rekla je Borovac.

Dodala je kako je Agencija za ravnopravnost spolova pokrenula proces izrade tog akcionog plana koji se donosi s ciljem otklanjanja svake neposredne ili posredne diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, smanjivanja homofobije i transfobije u društvu, te poboljšanja kvaliteta života LGBTI osoba.

"U postupku izrade je i Strategija za ljudska prava i osnovne slobode, u kojoj su LGBTI osobe prepoznate kao ranjive kategorije i predviđene su aktivosti za zaštitu njihovih prava", rekla je Borovac.

Ministricu smo pitali kada je planirano usvajanje zakona koji reguliše tu oblast. Naime, BiH koja je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma morat će osigurati prava homoseksualnim parovima usvajanjem Zakona o istospolnim zajednicama što je između ostalog i dio preporuka Vijeća Evrope.

Borovac ističe da je značajno napomenuti da Bosna i Hercegovina radi aktivno na unapređenju položaja LGBTI osoba, a jedan od primjera je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije u BiH kojim je unapređen zakonski okvir za zaštitu od diskriminacije. Kroz ove izmjene Zakona seksualna orijentacija i rodni identitet su konačno terminološki ispravno imenovani kao osnove po kojima je zabranjena diskriminacija.

"Pored toga, kao zabranjeni osnov diskriminacije navedene su i 'spolne karakteristike', čime BiH postaje prva država u jugoistočnoj Evropi koja kroz Zakon o zabrani diskriminacije BiH predviđa i zaštitu interspolnih osoba od diskriminacije u svim oblastima života. Na osnovu svega navedenog, vršit će se procjene o potrebi zakonske regulative", rekla je Borovac.

Ona ističe da BiH nema određenih rokova u pogledu usvajanja tih zakonskih rješenja te da je u ovom trenutku nemoguće prejudicirati zašto je važno stupanje zakona na snagu.

Od ranije je poznato da u planu rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 2016. godinu nije predviđena izrada prijedloga Zakona o istospolnim zajednicama u BiH. Također, do sada nije bilo inicijativa upućenih Ministarstvu za donošenje Zakona o istospolnim zajednicama.

Podsjećamo, susjedna Hrvatska je još 2003. godine Zakonom o istospolnim zajednicama priznala i dozvolila istospolne zajednice kao oblik neregistrovane kohabitacije, da bi 2014. godina dozvolila i životna partnerstva preko Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. U ovom kontekstu Hrvatska je istospolnim parovima ograničila pristup usvajanju djece, ali im je generalno omogućila jednaka prava u bračnoj zajednici.

Na osnovu preporuka Vijeća Evrope, obaveze Bosne i Hercegovine, odnose se na usvajanje Zakona o istospolnim zajednicama kao dijela obaveza zemalja članica Evropske unije.