BiH
0

Borovac primila predstavnike Bošnjačke nacionalne zajednice Dubrovnika

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas predstavnike Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Duborovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju (DNŽ).

"Grad Sarajevo s Gradom Dubrovnikom ima posebne veze i odnose kojima su temelji udareni Poveljom Kulina bana iz 1189. godine te Poveljom o prijateljskoj saradnji koja je potpisana 2006. Želim i ovom prilikom naglasiti, da velike zasluge za potpisivanje ove Povelje imaju mnogi od vas i na tome vam se još jednom u ime Grada i građana Sarajeva želim zahvaliti“, istakla je na prijemu gradonačelnica.

Ona je još jednom izrazila zadovoljstvo što u Dubrovniku postoji Zajednica koja njeguje i čuva bosansku i bošnjačku kulturu i tradiciju.

Šemsudin Brković, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Duborovnik i DNŽ zahvalio se u ime ove najbrojnije bošnjačke udruge u Republici Hrvatskoj Gradu Sarajevu i gradonačelnici Borovac na svemu što su do sada uradili na zbližavanju dva grada. On je predložio da se u narednom periodu više radi na realizaciji konkretnih aktivnosti koje su utvrđene Poveljom o prijateljskoj saradnji dva grada. Prenio je pozdrave dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice koja je obećala skoriju zvaničnu posjetu Gradu Sarajevu.

Izet Spahović, predsjednik KDB "Preporod" Dubrovnik ukazao je na sličnosti koje karakterišu Sarajevo i Dubrovnik i koje su ih oduvijek povezivale, te je podsjetio na značajnu ulogu Bošnjaka Dubrovnika u odbrani ovog grada kojima je nedavno u Dubrovniku podignuta i spomen ploča.

Predstavnici Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Duborovnik i DNŽ i KDB "Preporod" Dubrovnik danas su posjetili most Suade Dilberović i još jednom odali počast i položili cvijeće na most svoje sugrađanke, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.