BiH
0

Borovac primila novoimenovanog ambasadora SR Njemačke u BiH

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas novoimenovanog ambasadora SR Njemačke u BiH Joachima Schmidta.

Gradonačelnica je ambasadora upoznala o dosadašnjoj saradnji Grada Sarajeva s pobratimskim gradovima u Njemačkoj: Friedrichshafenom, Wolsburgom i Magdeburgom.

Istakla je da se bilateralni odnosi između ovih gradova razvijaju već više od 30 godina i u njima je do rata u BiH posebno bila izražena privredna saradnja.

"Tu saradnju želimo nastaviti razvijati, ali i otvarati puteve nove saradnje i to u kulturi, turizmu i drugim segmentima", rekla je Borovac.

Gradu Sarajevu je u kontekstu njegovog budućeg uređenja posebno interesantno uređenje Grada Berlina.

"Svoju budućnost vidimo u Evropskoj uniji i saradnja s glavnim gradovima njenih članica, među kojima je i Grad Berlin, bit će nam prioritet", kazala je Borovac.

Ambasador Schmidt pohvalio je saradnju gradova Sarajeva, Friedrichshafena, Wolsburga i Magdeburga te istakao da će lično ubuduće pružiti punu podršku toj saradnji, ali i nekim novim eventualnim partnerstvima ovih gradova.

Novoimenovani ambasador je kazao da će posebnu pažnju posvetiti unapređenju investicionih ulaganja iz SR Njemačke u BiH te je u tom smislu najavio posjetu Volkswagenu u Vogošći da bi upoznao eventualne poteškoće i njihovo savladavanje i mogućnosti proširenja proizvodnje, saopćeno je iz Grada Sarajeva.