BiH
0

Borovac primila članove Evropskog parlamenta

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac upriličila je danas prijem za članove Evropskog parlamenta, tačnije 25 parlamentaraca Evropske narodne stranke kao najjače frakcije u Evropskom parlamentu, saopćeno je iz gradske uprave.

Prijemu su prisustvovali zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Emin Švrakić i vijećnik Idriz Hodžić.

Gradonačelnica je u svojoj prezentaciji predstavila aktuelnu situaciju u Gradu Sarajevu kao i viziju budućeg razvoja grada, što je ujedno bilo glavno interesovanje evropskih parlamentaraca.

Osvrčući se na poslijeratni razvoj grada Sarajeva, gradonačelnica je istakla kako se infrastruktura u gradu obnavlja najvećim dijelom iz vlastitih budžeta što, kako je ukazala, "nije dovoljno za brži i efikasniji razvoj, pa zbog toga velike šanse vidimo u bržem približavanju Evropskoj uniji, što je naše neopozivo zajedničko opredjeljenje, i pristupu njenim brojnim fondovima i programima".

Ona je rekla da su vizije daljnjeg razvoja Sarajeva ograničene sadašnjom teritorijalnom organizacijom grada koja ne zadovoljava prostorne potrebe Grada Sarajeva i njegovih građana s obzirom da je gradska cjelina daleko šira od sadašnjih administrativnih granica.

  • Mi nećemo posustati u nastojanjima da zakonski definiramo status Sarajeva, odnosno da utječemo na brzo donošenje Zakona o glavnom gradu BiH. U okviru budućih ustavnih promjena u BiH smatramo da bi teritorij Grada Sarajeva kao glavnog grada BiH trebao obuhvatati područje prijeratnog Sarajeva sa 10 općina, rekla je Borovac.

Uime evropskih parlamentaraca obratio se Struan Stevenson koji se zahvalio gradonačelnici na prijemu, te ukazao na značaj prisustva članova Evropskog parlamenta danas u Sarajevu.

  • Vi ste ovdje imali pravu kataklizmu i tragediju koja je ostavila traga širom Evrope. Mi moramo raditi da se ta kataklizma više nikada ne ponovi. Također, moramo raditi zajedno s vama da se što prije približite Evropskoj uniji, rekao je Stevenson.