Washington
3

Borovac-Palmer: SAD ne mijenja politiku prema BiH i regionu

FENA
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac se na kraju službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama u Washingtonu sastala sa Matthewom Palmerom, direktorom Ureda za Jugoistočnu Evropu State Departmenta, a sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u SAD-u Haris Hrle.

Kako je saopćeno iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Palmer je ovom prilikom potvrdio kako je politika SAD prema Bosni i Hercegovini i našem regionu konzistentna i da se nije promijenila dolaskom nove administracije. Sjedinjene Američke Države, kako je naglasio, čvrsto stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Ministrica Borovac je ponovila kako su SAD jedan od ključnih vanjskopolitičkih partnera i veliki prijatelj BiH koji nam pruža podršku na putu integracija u EU i NATO, a što je ključ stabilnosti i sigurnosti ne samo naše zemlje nego i cijelog regiona.

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici Palmer je izrazio suosjećanje sa porodicama srebreničkih žrtava te podsjetio na stav State Departmenta iznesen povodom 11. jula kako je svjetlija budućnost moguća samo kada narodi i lideri u BiH pronađu snagu i hrabrost da prihvate prošlost i počnu zajednički raditi u korist svih građana.

Zajednički je zaključeno kako se ne smiju tolerisati pokušaji negiranja ili minimiziranja zločina genocida u Srebrenici, gdje je ubijeno više od osam hiljada muškaraca i dječaka samo zbog njihovog identiteta.

Palmer je izrazio interesovanje za stepen poštivanja ljudskih prava u našoj zemlji kao i saradnju na regionalnom nivou koja bi vodila daljoj demokratizaciji i ubrzanom kretanju svih zemalja regije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Također, interesovao se i za razloge i posljedice nepotpisivanja pristupnice Transportnoj zajednici na Samitu Zapadni Balkan – Evropska unija koji je održan u Trstu.

Na kraju je direktor Ureda za Jugoistočnu Evropu State Departmenta poručio kako previranja na političkoj sceni vidi kao odraz prerano započete predizborne kampanje za opće izbore, koji će se u našoj zemlji održati u oktobru naredne godine.