BiH
0

Borovac obećala finansijsku pomoć grada za rekonstrukciju Ferhadija džamije

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac najavila je danas finansijsku pomoć Grada Sarajeva od 50.000 KM za rekonstrukciju Gazi Ferhad-begove ili sarajevske Ferhadija džamije koja je zbog unutarnjih oštećenja odnedavno zatvorena.

Ona je apelirala na predstavnike drugih struktura da finansijski pomognu u sanaciji Ferhadija džamije koja predstavlja važan segment u multikulturnom skladu Sarajeva.

Imam Ferhadija džamije Muris Hadžibaščaušević prije dva mjeseca je informirao predstavnike Zavoda za zaštitu i korištenje spomenika Kantona Sarajevo o znatnim oštećenjima na toj džamiji. Eksperti Zavoda uradili su vizuelnu opservaciju.

U međuvremenu, se dogodilo obrušavanje u unutrašnjosti džamije što će, prema riječima direktora Zavoda Muniba Buljine, ubrzati kompletnu proceduru na rekontrukciji tog vjerskog objekta.

Slijedi izrada projektne dokumentacije, a radi se o objektu kojem treba vrlo ozbiljno naučno i stručno pristupiti. Zasad nije poznato koliko će sredstava biti potrebno, ali prema nekim procjenama radi se o više stotina hiljada KM.

Imam Hadžibaščaušević kazao je novinarima da je sarajevska Ferhadija džamije, tokom rata pogođena s pet projektila što je uzrokovalo znatne pokotine, a posljedica toga je i nedavno obrušavanje. On je kazao da je dobro da, u vrijeme obrušavanja, nikoga nije bilo u džamiji, te da se potreba za rekonstrukcijom džamije mora ozbiljno shvatiti.

Gazi Ferhad - begovu džamiju izgradio je tokom 1561./62. godine bosanski sandžak - beg Ferhat Vuković-Desisalić. Ferhadija džamija proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.