{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovac obećala finansijsku pomoć grada za rekonstrukciju Ferhadija džamije

F
27.1.2007. u 14:05
0
0
Borovac obećala finansijsku pomoć grada za rekonstrukciju Ferhadija džamije
0
Borovac obećala finansijsku pomoć grada za rekonstrukciju Ferhadija džamije
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac najavila je danas finansijsku pomoć Grada Sarajeva od 50.000 KM za rekonstrukciju Gazi Ferhad-begove ili sarajevske Ferhadija džamije koja je zbog unutarnjih oštećenja odnedavno zatvorena.
Ona je apelirala na predstavnike drugih struktura da finansijski pomognu u sanaciji Ferhadija džamije koja predstavlja važan segment u multikulturnom skladu Sarajeva.

Imam Ferhadija džamije Muris Hadžibaščaušević prije dva mjeseca je informirao predstavnike Zavoda za zaštitu i korištenje spomenika Kantona Sarajevo o znatnim oštećenjima na toj džamiji. Eksperti Zavoda uradili su vizuelnu opservaciju.

U međuvremenu, se dogodilo obrušavanje u unutrašnjosti džamije što će, prema riječima direktora Zavoda Muniba Buljine, ubrzati kompletnu proceduru na rekontrukciji tog vjerskog objekta.

Slijedi izrada projektne dokumentacije, a radi se o objektu kojem treba vrlo ozbiljno naučno i stručno pristupiti. Zasad nije poznato koliko će sredstava biti potrebno, ali prema nekim procjenama radi se o više stotina hiljada KM.

Imam Hadžibaščaušević kazao je novinarima da je sarajevska Ferhadija džamije, tokom rata pogođena s pet projektila što je uzrokovalo znatne pokotine, a posljedica toga je i nedavno obrušavanje. On je kazao da je dobro da, u vrijeme obrušavanja, nikoga nije bilo u džamiji, te da se potreba za rekonstrukcijom džamije mora ozbiljno shvatiti.

Gazi Ferhad - begovu džamiju izgradio je tokom 1561./62. godine bosanski sandžak - beg Ferhat Vuković-Desisalić. Ferhadija džamija proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: