BiH
0

Borovac na sastanku gradonačelnika glavnih gradova EU

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac boravi u Ljubljani gdje učestvuje na sastanku gradonačelnika glavnih gradova EU, zemalja kandidata i zemalja u procesu pridruživanja.

U uvodnom izlaganju o temi "Uloga glavnih gradova u interkulturalnom dijalogu i integraciji", kojim je otvorila zvanični dio Konferencije, Borovac je istakla da BiH treba u ovom mjesecu da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u EU.

Dodala je da vjeruje da Evropa prepoznaje specifičnu vrijednost BiH u kojoj "koegzistencija nije puka vizija već stoljetni način života" te da se i na skupu u Ljubljani "uvjerila da Evropa sve više prepoznaje značaj i ulogu Sarajeva i BiH u kreiranju prosperitetnije evropske budućnosti".

Učesnici ljubljanske konferencije usvojili su Deklaraciju o ulozi glavnih gradova u međukulturalnom dijalogu i stvaranju aktivnog suživota i Deklaraciju o odnosu između glavnih gradova i država.

U Ljubljani gradonačelnica Borovac se susrela s ljubljanskim muftijom mr. Nedžadom ef. Grabusom s kojim je razgovarala o položaju građana BiH koji žive u Ljubljani. Muftija Grabus ukazao je na očekivanja da se definitivno riješi pitanje zemljišta za izgradnju džamije u Ljubljani.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković s kojim je gradonačelnica Borovac također imala susret, informirao ju je da će se u maju, najkasnije u junu stvoriti pretpostavke za otkup zemljišta kao prvog koraka u procesu izgradnje džamije.

Gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky obraćajujući se učesnicima ljubljanske konferencije, gotovo dvije trećine izlaganja, a na osnovu ranijih kontakata s Borovac, posvetio je obnovi sarajevske Vijećnice, te apelirao na gradonačelnike drugih evropskih glavnih gradova, da daju svoj doprinos da bi se Vijećnica obnovila do 2010. godine.

Dodao je da će Grad Budimpešta pomoći obnovu sarajevske Vijećnice tako da će iz budžeta izdvajati godišnje po 15.000 eura u naredne tri godine.

  • Radost i spremnost građana Sarajeva ostavili su snažan dojam na mene tokom nedavne posjete ovom gradu i to potvrđuje da Sarajlije imaju vjeru u budućnost. Evropa je odgovorna za BiH i njen glavni grad Sarajevo. Evropa će biti ponovo ujedinjena jedino ako BiH postane članica Evropske unije - naglasio je Demszky, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.