Traže sankcije
72

Borovac i Jović: Ne smijemo dozvoliti da napadi na povratnike ostanu nekažnjeni

Klix.ba
Semiha Borovac i Predrag Jović
Semiha Borovac i Predrag Jović
Državna ministrica za ljudska prava Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović naglasili su kako je poražavajuća i za svaku osudu činjenica da se i nakon više od 20 godina od okončanja rata povratnici suočavaju s napadima, prijetnjama smrću te uništavanjem imovine, s čime se suočava povratnička porodica Nedžada Herceglije iz sela Bjelogorci kod Rogatice.

Osuđujući napad na povratničku porodicu Herceglija, Borovac i Jović su uputili poziv prvenstveno policiji i lokalnoj zajednici da posebnu pažnju posvete ovom slučaju i ne dozvole da ovakvi nemili događaji ostanu nekažnjeni.

"Povratnici predstavljaju najugroženiju kategoriju stanovnika u našoj zemlji i svaki napad na njih neophodno je posmatrati kao napad na sve nas, na društvo u cjelini kao i na sve što je učinjeno na planu ponovne izgradnje povjerenja i suživota u našoj zemlji. Ne smijemo dozvoliti da govor mržnje i krivična djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti budu neadekvatno sankcionirana jer ona su direktna prijetnja svjetlijoj budućnosti svih nas i naše djece", naveli su Borovac i Jović.

Pored institucija svih nivoa vlasti pozvali su predstavnike crkava i vjerskih zajednica te nevladinog sektora da svojim djelovanjem daju doprinos poštivanju temeljnih ljudskih prava kao i izgradnji tolerancije i razumijevanja među narodima u Bosni i Hercegovini što je preduvjet svakog drugog napretka u našoj zemlji.