{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovac: Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi

F
21.4.2017. u 17:08
55
104
Borovac: Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi
55
Borovac: Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi
Ministrica Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavljajući "Politiku saradnje s iseljeništvom BiH" ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će se iseljeništvu pružiti olakšice u pogledu oslobađanja značajnog broja taksi, koje plaćaju prilikom uplata pojedinačnih doprinosa.
To je, ističe, prijedlog Centralne banke BiH, koja predviđa i povećanje kamatne stope na štednju.

"Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika", kazala je Borovac, dodajući da je iseljeništvo pokazalo interes za ulaganje u BiH, što će biti definirano izradom razvojnih dokumenata.

Nakon usvajanja Politike saradnje s iseljeništvom BiH, što je prvi dokument kojim se definira i institucionalizira saradnja države BiH s njenim iseljeništvom, resorno ministarstvo će pristupiti izradi Strategije i akcionog plana s jasno određenim ativnostima i potrebnim finansijskim sredstvima za njihovu realizaciju.

"Pored investicionih programa iseljenicima će biti dostupni i programi kulturnog i naučnog sadržaja u BiH, a aktivnosti će, između ostalog, biti posvećene očuvanju maternjeg jezika, tradicije i identiteta", kaže Borovac.

Slijedi i uspostava portala za interaktivno online dopunsko obrazovanje, mapiranje iseljeništva te formiranje reprezentativnih tijela iseljenika, u čijem će sastavu biti predstavnici triju konstitutivnih naroda i ostalih.

Također, u planu je i uspotava Web-matičara da bi iseljenici osim informacija imali i olakšan pristup svojim dokumentima.

Na navedenim aktivnostima Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice izrazili su zahvalnost predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović i Željko Javor, koji su pozdravili usvajanje "Politike saradnje s iseljeništvom BiH".

Ističući ovogodišnje planove, najavili su da će do septembra organizirati biznis forum koji će biti posvećen bh. turizmu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: