{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovac: Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi

F
21.4.2017. u 17:08
55
104
Borovac: Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi
55
Borovac: Bh. iseljenici bit će oslobođeni plaćanja značajnog broja taksi
Ministrica Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavljajući "Politiku saradnje s iseljeništvom BiH" ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će se iseljeništvu pružiti olakšice u pogledu oslobađanja značajnog broja taksi, koje plaćaju prilikom uplata pojedinačnih doprinosa.
To je, ističe, prijedlog Centralne banke BiH, koja predviđa i povećanje kamatne stope na štednju.

"Bit će inicirano oslobađanje od plaćanja poreza i carina za filantropske i humanitarne aktivnosti iseljenika", kazala je Borovac, dodajući da je iseljeništvo pokazalo interes za ulaganje u BiH, što će biti definirano izradom razvojnih dokumenata.

Nakon usvajanja Politike saradnje s iseljeništvom BiH, što je prvi dokument kojim se definira i institucionalizira saradnja države BiH s njenim iseljeništvom, resorno ministarstvo će pristupiti izradi Strategije i akcionog plana s jasno određenim ativnostima i potrebnim finansijskim sredstvima za njihovu realizaciju.

"Pored investicionih programa iseljenicima će biti dostupni i programi kulturnog i naučnog sadržaja u BiH, a aktivnosti će, između ostalog, biti posvećene očuvanju maternjeg jezika, tradicije i identiteta", kaže Borovac.

Slijedi i uspostava portala za interaktivno online dopunsko obrazovanje, mapiranje iseljeništva te formiranje reprezentativnih tijela iseljenika, u čijem će sastavu biti predstavnici triju konstitutivnih naroda i ostalih.

Također, u planu je i uspotava Web-matičara da bi iseljenici osim informacija imali i olakšan pristup svojim dokumentima.

Na navedenim aktivnostima Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice izrazili su zahvalnost predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović i Željko Javor, koji su pozdravili usvajanje "Politike saradnje s iseljeništvom BiH".

Ističući ovogodišnje planove, najavili su da će do septembra organizirati biznis forum koji će biti posvećen bh. turizmu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: