Džinovske bundeve u Derventi
3

FOTO / Boro Sekulić uzgojio bundevu tešku 200 kg!

SRNA
Boro Sekulić (Foto: SRNA)
Boro Sekulić (Foto: SRNA)
Boro Sekulić (60) iz Lužana, kod Dervente, uzgojio je bundevu tešku više od 200 kilograma!

Džinovska bundeva je skoro tri puta teža od vlasnika, a kako sam ne može da je donese do kuće, ona se i u ove jesenje dane još nalazi na parceli i plijeni pogled prolaznika.

"Mnogi traže  da im je prodam i nude  mi  pristojnu sumu novca,  ali ja još ne mogu da se odlučim. Namjeravam da od džinovske bundeve ostavim sjeme", priča  Sekulić koji  naglašava da je prošle godine  na svom imanju   uspio da  uzgoji  nekoliko  džinovskih bundeva od kojih je jedna težila 163 kilograma.

"Ove godine sam  namjeravao da uzgojim bundevu koja bi svojom težinom premašila rekord u uzgoju bundeva koji na ovim prostorima drže učenici Poljoprivredne škole iz Srbije .Oni su  prije dvije godine uzgojili bundevu tešku 350 kilograma", kaže Sekulić.

Riječ je o bundevi iz porodice "Atlantik gigant" koja može da dostigne težinu od  oko pola tone. Porijeklo joj je iz Kanade.

Boro Sekulić bio je spreman da ove godine obori rekord i na svom imanju uzgoji bundevu težu od one koju su uzgojili učenici iz Srbije, ali mu vremenski uslovi to nisu dozvoljavali.

Sekulić je doskora radio kao instruktor na motornim vozilima, ali je odlučio da taj posao zamijeni i posveti uzgoju bundeva  kao i  povrtarskim radovima.
Priča da ga je oduvijek privlačilo da uzgaja  razne  vrste bundeva. Trenutno uzgaja 40 vrsta, od  ukrasnih pa  do bundeva od kojih se mogu   spravljati razni pekmezi i slatka.

"Za spravljanje pekmeza od bundeva najbolja  je vrsta  'Mošuš', jer imaju slatkast ukus. Prilikom kuhanja  doda  se  narandža za  ljepši ukus. Sve  što  skuham prodam prijateljima. Ranije sam davao beplatno", kaže Sekulić.

Od  ukrasnih bundeva  Boro izrađuje razne suvenire. Posebnu atrakciju  pruža  bundeva u obliku kobasice po čemu je i dobila ime. Zna da odraste  i po nekoliko metara dugačka. Boro je uspio da uzgoji  bundevu - kobasicu  dužine dva metra.

"Ljudi  misle da je  bundeve lako uzgajati, ali se varaju. Bundeve kao i ostale biljke zahtijevaju poseban tretman.Kada  se radi o bundevama, one zahtijevaju dosta vode ali i stajskog đubriva. Postoje tu  i još neke tajne  koje neću da otkrivam. Osim toga, važno je i nabaviti pravo sjeme. Ja  sjeme bundeva  kupujem u Kanadi i Njemačkoj. Međutim, došao sam do saznanja da sjeme bundeva  koje sam uzgojiš može kasnije da se  koristi za sijanje", navodi Sekulić.

On kaže da su neke njegove  komšije pokušavale da  da od bundeva  proizvedu rakiju, ali da im to nije uspjelo.

"I  sam sam  namjeravao da to učinim, ali sam ove godine od tog odustao. Naredne godine  pokušaću da od bundeva  dobijem rakiju i  mislim da ću u tome uspjeti", kategoričan je Sekulić.
On ističe da od uzgajanja bundeva  ne može živjeti i da je instruktorski posao bio unosniji.

"Ali, dosadilo mi je da po cijeli dan sjedim u autu. Odlučio sam da se posvetim uzgoju bundeva. Imam i nekolko plastenika. Proizvedem salatu, luk i drugo povrće. Nije neka zarada, ali snalazim se", kaže Sekulić.