Radionica u Zenici
8

Borka Rudić: Medijski pritisci u izbornoj godini će jačati ako se novinari budu povlačili

Piše: E. M.
Detalj s radionice u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Udruženje BH novinari i Savjet za štampu u Bosni i Hercegovini u Zenici su organizovali radionicu "Mehanizmi zaštite novinara i drugih medihskih profesionalaca" na kojoj su novinarima date smjernice u slučaju pritiska, napada, uznemiravanja i cenzure, s posebnim akcentom na ovogodišnju izbornu godinu.

Sve češće prijetnje i napadi na novinare i dalje prolaze nekažnjeno što za posljedicu ima veliku dozu staha, uznemiravanja, cenzure i autocenzure kod novinara, ali i na slobodu medija i pravo javnosti na informisanje.

S obzirom na značaj funkcije novinara i slobode izvještavanja u demokratskom društvu, neophodno je da se istrage krivičnih djela počinjenih protiv novinara sprovode blagovremeno, nezavisno i efikasno, kako bi time javnosti bila poslana poruka o važnosti zaštite prava na slobodu izražavanja i svih drugih prava novinara.

Glasnogovornica OSCE-a u BiH Željka Šulc je pojasnila kako je broj pritisaka i napada na medijska izvještavanja te uticanje na njihovu objektivnost u porastu zbog čega se ovakve radionice održavaju širom Bosne i Hercegovine.

"Ne razgovaramo samo s medijima već i policijom, tužilaštvima i sudovima. U ovaj projekt podrške novinarima osim Misije OSCE-a u BiH uključene su i druge međunarodne organizacije sve s ciljem eliminisanja pritiska na medije. Neophodno je zaštititi novinarsku profesiju i s poštovanjem se ophoditi prema novinarima, ali to je i obaveza novinara prema široj javnosti", kazala je Šulc.

Na današnjoj radionici predstavnici medija su upoznati i o profesionalnosti u novinarstvu, a lična iskustva i pritiske su iznijeli i novinari s područja Zeničko-dobojskog kantona. Posljednji slučaj stečaja RTV Visoko predstavlja legalnu političku kontrolu javnih medija, a može poslužiti i kao negativan primjer političke kontrole nad lokalnim medijima u BiH.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić je kazala kako je izborna godina donijela već nekoliko slučajeva napada na novinare te da će se brojka do oktobra sigurno povećati.

"Ako se mediji budu stalno povlačili, medijski pritisci i napadi će samo jačati. Godišnje imamo između 45 i 65 različitih oblika kršenja prava na slobodu i napada na novinare. Ovo je izborna godina i bojim se da ćemo imati jako mnogo problema. Do sada već imamo 14 otvorenih sudskih sporova vezanih za slobodu izvještavanja novinara u lokalnim medijima i servisima. Bojim se da ćemo imati sve više tih slučajeva, bit će gašenja medija, smjena uredničkih kolegija i slično jer sve to odgovara određenim političkim strujama. Ne smijemo dočekati septembar s ovolikom količinom političkih pritisaka, uklanjanja uredničkih timova zbog ličnih političkih interesa i priprema za izbore u oktobru", kazala je Rudić.

Zaključeno je da mediji moraju biti u službi javnosti i čitalaca te da samo kao objektivni, relevantni i pravovremeni mogu biti profesionalni u svojim zadacima. Današnjem sastanku osim predstavnika medija prisustvovali su i predstavnici Općinskog suda u Zenici te Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.