Pesimističan
196

Borisov: Bez izmjena Izbornog zakona moguća trajna blokada BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Bugarske Boyko Borisov danas je u Mostaru izjavio da bi neprihvatanje izmjena Izbornog zakona moglo trajno blokirati Bosnu i Hercegovinu.

"Iz naših razgovora mislim da se tri strane u BiH neće sporazumjeti o izmjenama Izbornog zakona. To nije najbolje što bi se moglo očekivati u EU. Potpuno sam otvoren prema vama, to bi moglo trajno blokirati BiH i to je moje mišljenje", izjavio je Borisov.

On je istakao zadovoljstvo što su Berlinski proces i Zapadni Balkan stavljeni na stol Evropske unije.

"EU se zalaže za mir i prosperitet na Balkanu. Nadam se i da veliki geostrateški igrači žele isto. Ima mnogo vrućih tački, od Krima, Sirije, Turske, Grčke, Kipra... "

Borisov je kazao da nije optimista kada je riječ o budućnosti te je poslao poruku, kako je rekao, braći muslimanima, Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i cijelom regionu.

"Uzevši u obzir trenutno raspoloženje, nije optimistično. Prije bi se reklo da nam predstoji nešto loše, a do prije nekoliko mjeseci nije bilo tako. Nekada sam pesimista, nekad mi zamjeraju zbog toga. Svi mi koji smo na Balkanu moramo ispoljiti razum, jer posljedice će biti samo za Balkan. To smo već jednom doživjeli. Bugarska se vratila unazad godinama zbog rata na Balkanu. Nijednu državu na Balkanu neće mimoići konflikt ukoliko se dogodi", poručio je Borisov.

On je kazao da mu je zadovoljstvo biti u Mostaru i da je tek jučer saznao da je obnovljen Stari most u Mostaru.

"Za sekund može da se uništi, a 20 godina se obnavlja".

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka s Borisovom u Mostaru rekao da su razgovori bili duži nego što je planirano.

"To nam mnogo znači, posebno u svjetlu priprema za Samit 17. maja. Mnogo je vremena ispred nas i mnogo toga može da se dogodi prije toga. Važno je sačuvati mir i stabilnost na Balkanu", rekao je Vučić.

On je istakao da je Borisov morao slušati o problemima u odnosu Beograda i Prištine, ali i ostalim problemima između zemalja na Balkanu.

"Pokušao sam ga uvjeriti da će Srbija učiniti sve da se očuvaju mir i stabilnost i da ćemo na zapaljive izjave i provokacije reagovati strpljivo kako bismo pokušali pronaći način da dođemo do kompromisa u regionu".