BiH
0

Boris Tihi predstavio strateški plan za reformu obrazovanja u BiH

ONASA
Povodom obilježavanja Dana Univerziteta u Sarajevu rektor <b>Boris Tihi </b>prezentirao je Strateški plan za reformu obrazovanja u BiH, koji je u novembru predstavljen Vijeću za provedbu mira u Briselu, te planove Univerziteta za 2003. godinu.

On je na konferenciji za novinare kazao da je u započetoj reformi visokog obrazovanja najvažnije omogućiti autonomiju univerziteta u donošenju odluka u vezi sa njihovim finansiranjem i upravljanjem univerzitetskim prostorom. Pojašanjavajući odredbe ovog dokumenta, Tihi je kazao kako je planirano da do jula 2004. godine univerziteti budu integrirani i da će ukupnu odgovornost za rukovođenje budžetom univerziteta dobiti centralno tijelo za donošenje odluka tog univerziteta.

On je kazao da će sredstva, koja se iz budžeta izdvajaju za visoko obrazovanje, ubuduće biti direktno transferirana univerzitetu, koji će na bazi kriterija vršiti distribuciju ovih sredstava prema fakultetima.

Potrebno je, također, da zakonodavna regulativa i finansiranje visokoškolskih ustanova bude na nivou države ili, u prvoj fazi, na nivou entiteta. Biće insistirano na zajedničkom finansiranju iz državnog budžeta, ali jedan broj studenata moraće participirati u troškovima studija.

Prema postojećem zakonu, svake godine određeni broj studenata studira besplatno, a ostali moraju finansirati studij. Također, kako je kazao Tihi, uskoro bi trebao biti uspostavljen i sistem kreditiranja koji će biti prilagođen mogućnostima studenata i koji će na neki način omogućiti studentima da studiraju, ali da te troškove studija djelimično kompenziraju tek onda kada se zaposle i to u jednom manjem procentu svojih primanja.

Prema njegovim riječima, institucionalno učešće studenata u svim tijelima univerziteta biće pojačano, a njihov uticaj na odlučivanje značajniji, nego što je to bio do sada. Rektor je ukazao i na inoviranje, ne samo nastavnih sadržaja i programa, nego i sistem, metodologiju rada i učenja studenata.

Ovaj sistem podrazumijeva aktivan rad studenata kroz putovanja, praksu i istraživački rad, a ne samo slušanje, pripremanje i polaganje ispita. Značajan dio Strateškog plana za reformu obrazovanja u BiH je stimulacija studenata za završavanje studija na vrijeme, jer, kako je kazao Tihi, jedan od problema u BiH je i broj studenata koji diplomiraju u odnosu na broj onih koji upišu fakultet, koji je trenutno katastrofalan.

Rektor je najavio i ponovno pokretanje časopisa za društvena pitanja "Pregled", koji je pokrenut 1967. godine, ali je prestao izlaziti tokom rata u BiH.