Član Zelenih
1.5k

Boris Mijatović, zastupnik u Bundestagu: Ni pedlja Dodiku, ni privilegije za Čovića

R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Boris Mijatović, zastupnik u Bundestagu i član Zelenih, komentarisao je jučerašnje izlaganje visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Odborom Bundestaga za poslove Evropske unije.
On smatra da svaka perspektiva Bosne i Hercegovine počinje s teritorijalnim integritetom i fokusom na ono što učinkovito pomaže državi.

"Nema dogovora radi sklapanja dogovora. Ni pedalj na secesionističkim stazama, ni Dodikove prijetnje miru, niti privilegije za Čovićevu stranku", kazao je on.

Mijatovićev stav dolazi nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izvijestio članove Odbora za poslove Evropske unije njemačkog Bundestaga o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon izlaganja pred odborom Bundestaga visoki predstavnik i predsjedavajući odbora Anton Hofreiter dali s zajedničku izajavu.

"Situacija u BiH je zabrinjavajuća jer blokada institucija i politička nespremnost na konstruktivnu saradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i oduzimaju perspektivu zemlji. Jedna stvar mora biti jasna svima koji su uključeni na terenu: ako se ništa ne pomakne, međunarodna zajednica i visoki predstavnik će nastaviti djelovati", stoji u izjavi.