Festival mladosti u Sarajevu
0

FOTO / Borimo se protiv nasilja, ne zaboravimo Denisa Mrnjavca

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x)
U organizaciji Karate kluba "Olimp" i Omladinskog šahovskog kluba "Centar", te uz podršku Međunarodnog teatarskog festivala MESS, u Sarajevu će se od 11. do 16. juna održati Festival mladosti – Denis Mrnjavac 2011. u kojem se očekuje učešće oko pet hiljada mladih ljudi.

Nastao iz manifestacije "Sportom protiv nasilja – sjećanje na Denisa Mrnjavca", već treću godinu zaredom ovaj projekat ima za cilj istaknuti sport kao mogućnost borbe protiv nasilja i istaknuti mogućnost druženja mladih bez nasilja.

"U okviru Festivala će se održati četiri sportska turnira, pozorišna predstava i javni razgovor o temi nasilja", najavio je na konferenciji za novinare Goran Đekić iz Karate kluba "Olimp", te naglasio da zbog izostanka finansijske podrške nadležnih institucija neki od planiranih sadržaja neće biti održani.

Širom grada će biti održani turniri u malom nogometu, košarci, karateu i šahu.

"Jedna od najvećih vrijednosti našeg Festivala je što zbližavamo mlade ljude koji su prepoznali našu želju da se ovakvim sadržajima zajedno borimo protiv nasilja", istakao je Toni Vukadin iz OŠK “Centar“.

On je najavio da će se, zahvaljujući ovom Festivalu, prvi put poslije rata održati otvoreno takmičenje u šahu u kojem će istovremno učestvovati mladi do 18 godina iz cijele BiH.

Međunarodni teatarski festival MESS i ove godine podržao je organizaciju Festivala predstavom "Kako sam naučila da vozim“ u režiji Selme Spahić koja će dva puta biti izvedena na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u nedjelju 12. juna.

"Sa željom da potaknemo javni dijalog o nasilju, Festival MESS će poslije druge izvedbe organizirati i diskusiju sa publikom uz profesore, pedagoge i stručnjake iz ove oblasti", najavila je Una Bejtović, PR Festivala MESS.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i sporta KS, Kabinet predsjedavajuće Skupštine KS, Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, Sportsko rekreativna asocijacija Triumph, te Škola fudbala "Young boys".