Nakon istupa u NSRS-u
28

Borenović za Klix.ba: Prijavio sam Dodika, ovo krivično djelo je lako dokazivo

A. D.
Predsjednik PDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović podnio je danas krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika (SNSD), člana Predsjedništva BiH, za krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja. Ovo je za Klix.ba potvrdio sam Borenović.
Naime, Dodik je jučer na sjednici NSRS-a otvoreno priznao da učestvuje u prisluškivanju članova opozicije u RS te je spomenuo i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da mu dostavlja materijal.

"Pored toga što je po ko zna koji put pokazao ponižavajuće snishodljiv odnos prema HDZ-u, s već poznatom hipotekom predaje jasenovačke građe Hrvatskoj, zbog čega njegov SNSD nije smio podržati Rezoluciju kojom se osuđuju ustaški i fašistički režimi i pokreti, kao i neprihvatljivost održavanja blajburške mise, Dodik je opet imao krajnje morbidan istup psovanjem mrtvog oca poslaniku Vukanoviću", kazao je Borenović.

Kaže da Dodikov nastup u NSRS-u ovaj put nije bio samo drzak i prostački, nego je imao i ozbiljne elemente krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom BiH.

"Tužilaštvo BiH je već trebalo reagovati po Dodikovim javno izgovorenim riječima da prisluškuje opoziciju. S obzirom na to da se to nije desilo, danas sam podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. To će uraditi I drugi opozicionari, jer je krajnje vrijeme da se zaustavi ovo nasilno i protivpravno djelovanje koje je već dokazano njegovim javnim priznanjem o prisluškivanju", rekao nam je Borenović.

Ovdje se, kaže on, radi o krivičnom djelu neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog i optičkog snimanjs iz člana 147 a. Krivičnog zakona BiH, za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

"Tužilaštvo BiH bi trebalo odmah postupiti po ovoj prijavi jer je praktično Dodik već priznao krivično djelo, što je za optužnicu prema Sudu BiH lako dokazivo", rekao je Borenović za naš portal.