Poskupljenje od 70%
10

Borenović: Vlast u RS-u za više od pola milijarde KM povećala cijenu autoputa

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović tvrdi da je vlast u RS-u povećala cijenu izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj za čak 503 miliona KM.

Podsjeća na odluku iz marta 2012. godine, po kojoj je cijena autoputa Banja Luka-Doboj iznosila 670 miliona KM, ili po kilometru 9,3 miliona KM.

"Konačna cijena koja je sada navedena u odluci koja je na ratifikaciji u institucijama BiH je 1,17 milijardi KM. U tom dokumentu je Vlada tražila da se cijena koriguje i sada je ona 1,17 milijardi KM", naveo je Borenović.

Optužio je vlast u RS-u da o tome ništa nije navela u odluci koju je dostavila Narodnoj skupštini RS-a, po pitanju novog zaduženja za izgradnju tog autoputa.

"Poslanici PDP-a se osjećaju prevareno, jer su ovo frapantni podaci. Sve ovo je postalo neodrživo, pa i bezobrazno od Vlade RS-a, jer će na kraju autoput koštati za oko pola milijarde više u odnosu na osnovnu cijenu, predloženu Narodnoj skupštini", rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Po sadašnjim projekcijama vlasti u RS-u, cijena po kilometru tog autoputa bit će oko 17 miliona KM ili za sedam miliona KM više u odnosu na prvi plan.

Cijeli projekat će, kaže, time biti skuplji za čak 70 posto, neračunajući kamate za otplatu kredita za izgradnju tog autoputa.

"Ovo pokazuje kako se vlast odnosi prema javnom dobru i građanima", ukazao je predsjednik PDP-a.