BiH
0

Borenović: Raditi na smirivanju tenzija

FENA
Branislav Borenović (Foto: SRNA)
Branislav Borenović (Foto: SRNA)
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocijenio je da se zajednički mora raditi na smirivanju tenzija i porukama koje će biti osnov za dijalog i kreiranje dobrih rješenja u BiH.

Kaže da je PDP opredijeljen da sve teme od značaja za građane BiH i RS-a budu usvajane na nivou BiH, na kojem je postojeća koalicija, kako je rekao, veoma krhka.

Kao razlog za to, predsjednik PDP-a je naveo "neodgovornu politiku lidera SDA Bakira Izetbegovića" u vezi s predajom zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Ističući da je potrebno razgovorom vrati povjerenje unutar institucija BiH, Borenović je nakon sjednice Predsjedništva PDP-a u Bijeljini rekao da je najbitnije da se rješavaju životna pitanja građana.

"Pojedine strukture moraju biti svjesne da ono što su radile posljednjih nekoliko sedmica je za svaku osudu, loše i kažnjivo te treba da povuku određene pouke iz ovog što su radili o pitanju revizije presude koja je bila najobičnija prevara, ne samo prema bošnjačkom narodu, žrtvama već i prevara za dugoročnu budućnost i saradnju za naredni period", ustvrdio je Borenović.

Kritikovao je situaciju u RS-u, ističući da je ona posljedica "katastrofalne" politike Vlade RS-a.

"U posljednje vrijeme u RS-u je jedina pozitivna vijest kada se dobije kredit. To pokazuje da se RS nalazi u ogromnim finansijskim izazovima", kazao je lider PDP-a.

Istakao je da će njegova stranka podržati deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS, koja će na prijedlog poslanika SDS-a Vukote Govedarice biti razmatrana na sjednici Narodne skupštine RS-a, 28. marta.