Nakon odluke CIK-a
90

Borenović prozvao sudije Suda BiH pa poručio: Njihov šef je Dodik, rade po njegovom nalogu

S. M.
Branislav Borenović (Foto: T. S./Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je danas nakon odluke CIK-a da potvrdi posredne izbore za Dom naroda PS BiH, čime je SNSD dobio četvrtog delegata u ovom zakonodavno tijelu, da je sudijama Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine šef Milorad Dodik.

Borenović je imenom i prezimenom prozvao sudija Apelacionog vijeća Suda BiH koji je donio rješenje po žalbi SNSD na odluku CIK-a o spornom listiću prilikom glasanja u Narodnoj skuštini RS-a za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH.

"Ja mislim da treba poočeti pričati o imenima i prezimenima. Da se zna ko donosi kakve odluke. Donose rješenje kojim nalažu CIK-u a se povinuje SNSD-u. Ne ulazeći u sadržaj, kako smo čuli, validnosti tog 12-og glasačkog listića, nego isključivo izlaze u susret zahtjevima SNSD-u i njihovog očigledno stvarnog šefa Milorada Dodika. Ovim se potvrđuje da Dodik ima svoje sudije", rekao je Borenović.

Dodao je da sudije rade po njegovom nalogu i da onima svoj dio pravosuđa.

"Kako drugačije tumačiti da svaku odluku Apelacionog vijeća Suda BiH dva-tri dana ranije najave režimski poslušnici i tačno najave da će Sud donijeti takvu i takvu odluku", rekao je Borenović.

"Na osnovu čega su donijeli takvu odluku", dodao je Borenović.

Istakao je da će se PDP žaliti na današnju odluku CIK-a.

"Ovo je zaista za ugasiti svijetlo po pitanju pravosuđa u ovoj zemlji. Zato nas ne treba čuditi što se ne otkriva ništa o slučajevima visoke korpucije, krađa i ubistava", kazao je Borenović.