"Ne bi se trebao slaviti"
42

Borenović poslao protestno pismo zbog konferencije u Evropskom parlamentu koja veliča Alojzija Stepinca

N. V.
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović uputio je protestno pismo Evropskoj narodnoj partiji (EPP) povodom konferencije "Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade" koja će biti održana 21. marta u sjedištu Evropskog parlamenta, u organizaciji HDZ-ove evroparlamentarke Željane Zovko.

U pismu navodi, kako kaže, historijsku ulogu Alojzija Stepinca i katoličke crkve u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u masovnom istrebljenju, prisilnom katoličenju Srba, Jevreja i Roma, ubijanju pravoslavnog sveštenstva i uništavanju crkava, te na njegovu podršku ustaškom rukovodstvu NDH.

"Podsjetio sam na činjenicu da je Stepinac bio upoznat sa postojanjem logora Jasenovac, tada poznatom i kao Aušvic Balkana, gdje je pobijeno 700.000 ljudi, prvenstveno Srba, zatim Jevreja, Roma i drugih antifašista, te da postoje izvori koji potvrđuju i da je posjećivao to stratište. Kao primjer uloge katoličkog sveštenstva naveo sam i zločine u počinjene pod komandom fratra Filipovića u banjalučkim selima Drakulić, Motike i Šargovac. Izrazio sam svoj protest, te stav da se nigdje, a posebno u Evropskom parlamentu, ne treba slaviti lik i djelo Alojzija Stepinca", rekao je Borenović.

Borenović je izrazio očekivanje da i drugi politički akteri izraze svoj protest zbog ove skandalozne konferencije, prvenstveno vladajuće strukture.

"Međutim, vjerovatno je previše to očekivati od onih kojima je HDZ, kojoj pripada Zovko, strateški partner. Upravo je Željana Zovko ta koja veliča i Dodika, govoreći: 'Dodik je osoba koja može odluke provesti i do sada nikada nije iznevjerio dogovoreno s Hrvatima'. On je taj koji se izdaje za patriotu, a godinama gradi strateško partnerstvo sa onima koji ne da nisu učinili ništa u interesu Srba prethodnih decenija, nego sada revizionističku historiju i politiku šire i Evropom. Za očekivati je da i postupak Željane Zovko Milorad Dodik revitalizuje, kao što je radio i povodom posjete Dragana Čovića Blajburgu, koju je skandalozno opisao kao prihvatljivu, jer i Srbi posjećuju Jasenovac. Veliki 'rodoljub' je tada uspio da mjesto gdje su sustignuti pripadnici ustaškog, najmonstruoznijeg režima u Drugom svjetskom ratu, uporedi sa mjestom stradanja 700.000 nevinih Srba, Jevreja i Roma", rekao je Borenović.

Borenović kaže da je Dodik odavno dokazao da je agent hrvatskih interesa.

"Od predaje jasenovačke građe, nečinjenja u slučaju izgradnje skladišta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ustupaka Hrvatskoj u slučaju Pelješkog mosta, prijateljstva sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem koji Srbe naziva šakom jada, zabranjuje posjetu predsjednika Vučiću Jasenovcu, a sa kojim se sastaje istog dana kada je Milanović slavio ubijanje i progon Srba u zločinačkoj akciji 'Maestral'... Mnogo je primjera koji pokazuju ko u čijem interesu radi", naveo je Borenović.