Stav PDP-a
76

Borenović: Očigledno je postignut neki dogovor Dodika i Izetbegovića

R. D.
Borenović nakon sastanka PDP- SDS
Borenović nakon sastanka PDP- SDS
Nakon sastanka u Banjoj Luci dvije najjače opozicione stranke iz Republike Srpske, SDS-a i PDP-a, medijima se obratio lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.
Borenović je kazao kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uvijek imao razumne i mudre politike i prijedloge te da se na takav način treba voditi politike u cijelom regionu.

"Koliko vidim Dodik i SNSD se vraćaju u institucije BiH pognutih glava svome prijatelju SDA. Ako postoji prijedlog da se riješi pitanje nametnute Inzkove odluke neka to odmah kažu. Pozivamo vladajuću koaliciju da nam daju prijedlog kako će se riješiti to pitanje jer imaju parlamentarnu većinu jer je svima interes i cilj da se počne sa radom institucija pod uslovom da se riješi pitanje nametnute Inzkove odluke... Očigledno je tu postignuta neka vrsta dogovora, ako ne trojca, onda dvojca Izetbegović - Dodik", izjavio je lider PDP-a.

Borenović je o dijelu sastanka kad se govorilo o pripremama za naredne izbore kazao da je red da PDP kao odgovorna politička partija, koja je dugo u opoziciji, podijeli svoje stavove s najbližim partnerom, a posebno je tu istakao kandidaturu Jelene Trivić za funkciju predsjednika RS-a.

"Izbori će opredijeliti kuda ide RS, oni su sudbonosni", izjavio je Borenović

"Ja sam siguran da ćemo u narednih nekoliko sedmica izaći s imenima i rješenjima za izbore, a sigurni smo da će to biti najbolji mogući", najavio je Borenović.

Medijima se obratila i Jelena Trivić, koja je kazala kako je ključno za opoziciju i Repuzbliku Srpsku da se okupi oko zajedničkih vrijednosti, prije svega poštovanje zakona i iskorijenjivanje grupa koji su oteli institucije.