Razočaran
91

Borenović o odluci Ustavnog suda BiH: Nezadovoljni smo i to je bolno za RS

SRNA
Branislav Borenović (Foto: ArhivKlix.ba)
Branislav Borenović (Foto: ArhivKlix.ba)
Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da će današnja odluka Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru proizvesti vrlo bolne osjećaje u Republici Srpskoj, jer se njom pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe u BiH.

"Izuzetno smo nezadovoljni zbog odluke Ustavnog suda. Zato smo i govorili da je bitno da se promijene struktura rada i način donošenja odluka u tom sudu da bi ta pravna institucija bila u potpunosti vlasništvo domaćih sudija", rekao je Borenović i dodao da u tom slučaju odluke ne bi bile donošene preglasavanjem, već uz saglasnost sudija koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i iz oba entiteta.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da kao neosnovane odbije zahtjeve poslanika iz Srpske za ocjenom ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti Republike BiH, Borenović smatra da je trebalo dobro razmotriti kada i u kom obliku podnositi apelaciju kojom bi se na kvalitetniji način dobio stav Ustavnog suda BiH o ovim pitanjima.

On je postavio pitanje predlagačima apelacije da li su na ovaj način proizveli vrlo štetno dejstvo, jer su, kako je naveo, indirektno potvrdili ova dva dana kao praznike, što je katastrofalno za srpski narod i Republiku Srpsku.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti Republike BiH.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.