BiH
6

Borenović: Nelogičan potez Vlade RS-a

FENA
Branislav Borenović
Branislav Borenović
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocijenio je kao nelogičan potez to što je Vlada RS-a za 26,6 miliona KM kupila zgradu površine 9.077 kvadratnih metara u Istočnom Sarajevu za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

Borenović posebno ukazuje da će ovom odlukom građani RS-a dodatno platiti nešto što je bilo predviđeno kao trošak institucija BiH.

Troškovi smještaja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima plaćaju se iz Budžeta BiH, a kupovinom zgrade, izvršna vlast Republike Srpske omogućit će značajnu uštedu Budžetu BiH, a na teret građana RS.

"Očigledno da u toj kupovini postoje neke posebne namjere. Opterećivati budžet RS s dodatnih 26,6 miliona KM u ovakvoj ekonomskoj situaciji je neopravdano", rekao je Borenović ističući da ne razumije zašto Vlada RS-a preuzima troškove državnog budžeta.

"Sasvim je logično da institucije BiH iz svog budžeta izdvoje novac za finansiranje takvih projekata. I na ovaj način Vlada RS-a direktno pomaže budžet BiH, iako su uvijek tvrdili da su njihovi troškovi veliki", rekao je potpredsjednik PDP-a.

Zbog činjenice da u budžetu RS-a nije planirana stavka za izdvajanja po osnovu kupovine pomenute zgrade uvjeren je da, kako kaže, da iza svega ima neka druga pozadina.

"Vjerovatno ćemo u narednom periodu saznati šta je bila prava namjera i da li se iza svega kriju neki lični interesi", dodao je Borenović.

Vlada RS-a odlučila je potrošiti 26,6 miliona KM na kupovinu zgrade površine 9.077 kvadratnih metara u Istočnom Sarajevu za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 16. januara s privatnom firmom "Megasan“ Pale, koja se prema registru preduzeća Republike Srpske pretežno bavi pogrebnim i pratećim djelatnostima.

Kvadratni metar koštat će građane Republike Srpske blizu tri hiljade KM (2.931 KM), što je za oko 550 KM skuplje nego što su u istoj općini kupovale poslovni prostor zajedničke institucije BiH.

Nejasno je iz kojih izvora će Vlada izdvojiti 26,6 miliona KM, jer u Budžetu Republike Srpske za 2015. godinu pod stavkom "Izdaci za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata“ predviđen je iznos od tek 3.049.000 KM.

Cijena od 26,6 miliona KM nije konačna, ukoliko se Vlada odluči na kreditno zaduženje za kupovinu. Pored kamate, narednih godina za održavanje objekta bit će potrebno izdvojiti znatna sredstva, od grijanja, troškova električne energije, telefonskih, komunalnih i ostalih usluga.