Proljetno zasjedanje
129

Borenović najavio da ide u Strazbur kako bi glasao protiv ulaska Kosova u Vijeće Evrope

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović učestvovat će na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu kao član delegacije BiH, na kojoj će jedna od najvažnijih tačaka biti izvještaj o aplikaciji Kosova za prijem u Vijeće Evrope.

Osim njega, u delegaciji Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) nalazi se i Saša Magazinović (SDP), kao aktuelni predsjedavajući, njegovi zamjenici Snežana Novaković Bursać (SNSD) i Darijana Filipović (HDZ) te članica Sabina Ćudić (Naša stranka). Zamjenski članovi su Mladen Bosić (SDS), Šemsudin Dedić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Mia Karamehić Abazović (NiP) i Miroslav Vujičić (SNSD).

Borenović, kao jedan od članova delegacije, kazao je da će očekivano glasati protiv ulaska Kosova u Vijeće Evrope.

"Prije svega, ako to uopšte treba da naglašavam, idem da glasam protiv prijema takozvane države u ovo tijelo. Uopšte stavljanje na dnevni red izvještaja je bruka i sramota, kršenje bazičnih demokratskih principa, međunarodnog prava, udar na suverenitet države članice UN i još jedan strašan presedan. Presedan koji se sutra može obiti o glavu mnogim evropskim državama i dovesti do novih geopolitičkih turbulencija", kaže Borenović.

Ističe da je stavljanje na dnevni red izvještaja o aplikaciji Kosova za prijem u Vijeće Evrope, bez ispunjenih i najosnovnijih uslova iz međunarodnih sporazuma, nevjerovatan postupak.

"Čak ni najosnovniji uslov, formiranje Zajednice srpskih opština, privremene prištinske vlasti odbijaju da ispune", poručuje Borenović, dodajući da je samo razmatranje prijema Kosova "civilizacijski sumrak" i da će jasno u Strazburu, u razgovoru sa parlamentarcima iz drugih evropskih zemalja, istaći ove stavove.

Zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope će biti održano od ponedjeljka do petka naredne sedmice, a delegacija iz BiH će krenuti sutra.

Kosovo je u maju 2022. godine predalo zvaničnu aplikaciju za članrvo u Vijeću Evrope, dok je u aprilu 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara VE odlučio da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini VE.

Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope je krajem marta usvojio izvještaj, kojim se preporučuje prijem Kosova u članstvo bez ikakvih preduslova. Sada je na redu glasanje Parlamentarne skupštine VE.