U samo godinu dana
151

Borenović govorio da je Schmidt realnost i da treba razgovarati s njim, a danas ga naziva lažnim visokim predstavnikom

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović u junu prošle godine je izjavio da je Christian Schmidt realnost i da je on tu i da ne vidi razlog zašto ne bi trebalo razgovarati s njim.

"Gospodin Schmidt je realnost. On je tu. On je čovjek koji može da razriješi mnoge stvari u ovoj zemlji. Znate koliko smo imali napada kada kažemo da sa svakim ko može pomogne da se određeno pitanje riješi u ovoj zemlji da treba razgovarati. Vučić je sa Schmidtom razgovarao dva puta, patrijarh Porfirije je razgovarao sa Schmidtom. Cijeli svijet je razgovarao. Ne vidim razlog zašto ne razgovarati sa nekim ko je, i prema ovome što sam vam pokazao, i odlukom Predsjedništva BiH - visoki predstavnik jer je i njegova odluka sastavni dio najvažnijeg dokumenta, a to je budžet. Schmidt kao visoki predstavnik je najvažniji dio dokumenta koji se zove budžet institucija BiH po prijedlogu Predsjedništva u kojem sjede Dodik, Komšić i Džaferović. Tačka, sve jasno", izjavio je tada.

Borenović je opravdao i razgovor Jelene Trivić, tadašnje potpredsjednice PDP-a i narodne poslanice, sa Schmidtom.

"Koliko znam gospodin Schmidt razgovara sa mnogo ljudi, pa je logično da razgovara sa narodnim poslanicima i potpredsjednicima partija i ne vidim šta je problem da Jelena Trivića razgovara", odgovorio je.

On je tada optužio Milorada Dodika da je priznao visokog predstavnika Christiana Schmidta jer se u dokumentima za budžet 2022. godine spominje odluka visokog predstavnika u vezi izdvajanja sredstava za održavanje općih izbora.

Borenoviću je još jedna činjenica “upala u oko” kada je budžet za 2022. u pitanju.

“Na str. 119 možete naći najinteresantniju rečenicu koja sve demaskira. Jasno se spominje odluka Visokog predstavnika u BiH da se izdvoje sredstva za Opšte izbore. Uputili su prijedlog budžeta u kojem je i jedna od polaznih osnova odluka Visokog predstavnika u BiH, što znači da je Dodik potvrdio Christiana Schmidta kao Visokog predstavnika", kazao je tada.

Danas, Borenović je Christiana Schmidta nazvao lažnim visokim predstavnikom.

"Koliko je to podmuklo, dovoljno je vidjeti da režimski mediji uzimaju te izjave kao bitne, a dolaze od lažnog visokog predstavnika. To je po meni jedna nevjerovatna i bezobrazna neistina", rekao je Borenović u reakciji na izjavu Schmidta za "Dnevni avaz" gdje je kazao da su opozicioni lideri od njega tražili da upotrebom bonskih ovlasti smijeni Dodika.