BiH
55

Borenović: Dodik je uputio poziv na otvoreni linč Igora Crnadka, slijedi tužba

Piše: S. H.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, danas je na konferenciji za medije povodom slučaja “Pavlović banka”, optužio ministra vanjskih poslova Igora Crnadka da je prilikom nedavnog boravka u SAD-u tražio da se protiv Dodika pokrene "široka i opsežna istraga i progon, koji bi onemogućio da on bilo šta radi“. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe da je riječ o ozbiljnoj optužbi, i otvorenom pozivu na linč.

U razgovoru za Klix.ba Borenović ističe kako Milorad Dodik nikada nije bio direktniji u svojim prijetnjama, kao danas kada je uputio prijetnju ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku. On navodi kako su nadležne institucije upoznate s prijetnjama, te kako će pripremiti tužbu protiv Milorada Dodika.

"Kontaktirao sam ministra unutrašnjih poslova RS-a, gospodina Dragana Lukača, ali i direktora policije, gospodina Vasića, jer se ovdje radi o ozbiljnoj prijetnji po bezbijednost Igora Crnadka i njegove porodice. Mi tražimo da nadležne institucije postupe u skladu sa zakonom, i da reaguju na ove prijetnje", rekao je Borenović.

On dodaje da je upućen dopis i glavnom republičkom tužiocu, te da je razgovarao sa Crnadkom, koji je poručio da se ne plaši prijetnji Milorada Dodika, ali je sve ozbiljno shvatio.

"Crnadak će reagovati u skladu sa zakonom i podnijet će krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika. Jer ovo što radi predsjednik RS-a nije samo prijetnja, već i brutalni napad i poziv na linč i likvidaciju, kao neke vrste osvete. Ovdje se ne radi o prijetnji Crnadku kao političaru, već kao građaninu RS-a, ali i njegovo porodici", zaključio je Borenović.