Potpisao peticiju
0

Borenović: Bez tajni o diplomama zaposlenih u javnom sektoru

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas da ne smije biti tajni o diplomama zaposlenih u javnom sektoru, odnosno o načinu njihovog sticanja.

On je izrazio nadu da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske biti usvojena inicijativa poslanika PDP-a Jelene Trivić i Draška Stanivukovića za javno objavljivanje diploma.

Borenović, koji je na banjalučkom Trgu Krajine potpisao peticiju kojom se traži javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru, rekao je novinarima da građani RS koji uplaćuju novac u budžet imaju pravo da znaju ko ih vodi.

On je dodao da i zahtjev premijera RS Radovana Viškovića da mu budu dostavljeni podaci o diplomama zaposlenih u javnom sektoru predstavlja dokaz da je inicijativa poslanika PDP-a pogodak.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Borenović je pozvao SDA, HDZ BiH i SNSD da završe posao i dodao da je skeptičan kada je riječ o mogućnosti formiranja Savjeta ministara mimo ove tri političke stranke.

On je podsjetio da je na čekanju realizacija 35 sporazuma u vrijednosti 700 miliona KM i da će najveći dio novca biti usmjeren u RS.

Borenović smatra da je jedino razumno rješenje usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH da bi, kako je naveo, izbori bili fer i pošteni i da bi bio uveden institut vanrednih izbora.

On tvrdi da je Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP) "obaveza koju je stvorio SNSD prije deset godina kroz instituciju Predsjedništva BiH", te da je pitanje da li će se ta međunarodna obaveza sprovoditi ili ne.

Borenović je dodao da ANP ne znači članstvo u NATO-u, te da je za PDP veoma značajno šta je odluka cijelog regiona i svih zemalja.

On je istakao da o ovakvim temama treba otvoriti ozbiljnu raspravu da bi se vidjelo šta to konkretno znači, dodajući da je za PDP najvažnije pitanje dugoročna stabilnost.

Trivićeva je pozvala Viškovića da potpiše peticiju i da krene od svojih saradnika kada je riječ o pitanju diploma, te da podrži ovu inicijativu u vezi sa izmjenama Zakona o Registru zaposlenih u javnom sektoru RS.