Ništa bez dogovora
0

Borenović: Bez Mehanizma koordinacije nećemo imati pristup EU

Piše: I. Č.
Branislav Borenović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kazao je nakon današnjeg sastanka da je najvažnija vrsta optimizma koju je komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio glede proširenja Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana pa tako i Bosni i Hercegovini.

"Mnogo je otvorenih pitanja, mnogo prioriteta, ali ono što je najvažnije za nas je uspotavljanje Mehanizma koordinacije koji će dugoročno definisati naše odnose kada je riječ o procesu evropskih integracija. Bez jasnog Mehanizma koordinacije mi ćemo teško pristupati Evropskoj uniji. To je nemoguće bez dogovora, saradnje, dijaloga... To je nešto što se od nas očekuje i to je prioritet svih prioriteta", kategoričan je Borenović.

Na pitanje kako gleda na situaciju nastalu nakon haških presuda, bivšem generalu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i "šestorki", Borenović tvrdi da stvari treba smirivati.

"Treba se okrenuti budućnosti i okrenuti se dogovoru. On nije neophodan samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji. Stvari iz prošlosti treba da zacijele na jedan politički najzahtjevniji način, ali neophodan", zaključio je Borenović.