Nastavak rasprave
24

Borcima u Mostaru zasmetala najava rušenja Doma Armije: "Branit ćemo ga svim zakonskim sredstvima"

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara reagovala je povodom odluke vlasti da započne uklanjanje 57 ruševnih objekata, a među kojima su se našli i nacionalni spomenici i simboli grada.
Jedna od zgrada koja se našla na listi je i objekat Doma Vojske Federacije BiH, odnosno nekadašnji Dom Armije čija je rekonstrukcija, kako ističu, pokrenuta s ciljem otvaranja Memorijalnog centra.

"Svjesni da brojni ruševni objekti u našem gradu predstavljaju rugla koja kvare turističku razglednicu, pozdravljamo ideju da se saniraju, a ako to već nije moguće i da se uklone, ali u skladu sa zakonima i planovima, i to ponavljamo - samo oni koji se ne mogu sanirati. Objekat nekadašnjeg Doma Armije je moguće sanirati, mi smo odlučni da to i učinimo, pa smatramo da bi rušenje do temelja predstavljalo zločin", poručili su.

Ističu kako su dobili i podršku premijera FBiH Nermina Nikšića za saniranje doma.

"Odluka o planiranom rušenju donesena je bez našeg učešća, brzopleto i nažalost smisleno od strane komisije, koja je ovaj posao odradila površno bez konsultacija sa vlasnicima ili korisnicima navedenih objekata, jer naša projektna dokumentacija pokazuje da je objekat moguće sanirati i restaurirati, te da isti ne predstavlja neposrednu opasnost po građane pošto se isti ne nalazi pored putnih komunikacija i izolovan je zidom i obalom Neretve. Poručujemo da smo spremni ovaj projekat i objekat braniti svim zakonskim sredstvima", pojasnili su iz organizacije.

Na kraju, pozvali su Gradsko vijeće Mostara da zaustavi realizaciju odluke, posebno zbog toga što nije održana ni javna rasprava o ovom pitanju o kojem bi se trebala očitovati i struka.

"Napominjemo da je Dom vojske Federacije BiH sa pripadajućim zemljištem u Mostaru, te 4 (četiri) objekta ukupne korisne površine 1.845 kvadratnih metara – odlukom V broj 739/05 od 15. decembra 2005. Godine (Službene novine Federacije BiH, broj 74/05) dat za potrebe Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara", zaključili su.