Prekinuta Skupština USK
14

Borci USK-a izrazili protest zbog neusvajanja Zakona o dopunskim pravima branilaca

FENA
Borci čekaju više od godinu dana na usvajanje Zakona (Foto: FENA)
Borci čekaju više od godinu dana na usvajanje Zakona (Foto: FENA)
Dobitnici najvećih ratnih priznanja u Unsko-sanskom kantonu izrazili su nezadovoljstvo nedonošenjem zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, zbog čega su zatražili smjenu kantonalnog ministra Ermina Zulića.

Tokom okupljanja pred zgradom kantonalne vlade izrazili su negodovanje i neisplaćivanjem sredstava za ovogodišnje funkcionisanje i rad boračkih organizacija i udruženja.

"Više od godinu dana čekamo usvajanje zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i vjerovatno smo jedini kanton koji ga trenutno nema. Također, resorno ministarstvo ove godine nijednom kantonalnom udruženju nije prebacilo financijska sredstva za rad i funkcionisanje" kaže predsjednik Skupštine saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja USK-a Sead Hambašić.

Posebno nezadovoljstvo izraženo je zbog današnjeg neusvajanja dnevnog reda za redovnu sjednicu Skupšine USK, na kojoj je trebalo biti razmatrano usvajanje upravo zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Razočaranje zbog neodržavanja današnje sjednice kantonalne skupštine, odnosno neusvajanja zakona o dopunskim pravima branilaca izrazio je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

"Prvenstveno mi je žao što tri mjeseca nije bilo nijedne sjednice Skupštine, ali i zbog današnjeg neozbiljnog ponašanja. U saradnji sa ovim ljudima donijeli smo nacrt zakona i željeli barem zadnja dva mjeseca u ovoj godini krenuti sa isplatama naknada, međutim kako to uraditi bez skupštinskih sjednica. Prijedlog zakona je vrlo dobar i potrudili smo se da ispoštujemo i neke moralne obaveze, odnosno da to ne budu samo egzistencijalne naknade" kazao je premijer Ružnić.

Kantonalni premijer danas je i organizirao sastanak s predstavnicima Saveza dobitinika najvećih ratnih priznanja Unsko-sanskog kantona, kako bi se barem privremeno pokušala dogovoriti rješenja trenutne problematike boračke populacije.