{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borci u Zenici obilježili godišnjicu Armije RBiH i najavili okupljanje u Sarajevu

15.4.2018. u 11:21
426
170
Borci u Zenici obilježili godišnjicu Armije RBiH i najavili okupljanje u Sarajevu
426
Više od 50 boraca okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici povodom obilježavanja 26. godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na današnjem skupu su poručili da će 17. aprila biti u Sarajevu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Borci su danas šetnjom do spomen-obilježja Kameni spavač i prigodnim obraćanjima kojim su ukazali na svoje zahtjeve, obilježili godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na početku obraćanja jedan od boraca je kazao kako su sabijeni u ćošak te da im je ostalo jedino da idu naprijed.

"Žalosno je da mi koji smo se iskreno borili za slobodu i nezavisnost ovih naroda stojimo u jednom ćošku bez podrške i nade za bolju budućnost nas i naše djece. Ali neka ne zaborave da postoji jednu pravilo da kada nekog satjerate u ćošak, on više nema gdje nego naprijed, a mi smo sada u tom ćošku. U našoj državi nemamo šta više izgubiti osim života, a naše živote smo halali 1992. godine. Opominjali smo, molili, blokirali ceste, izlazili pred parlament, obraćali se vladama i ministrima i naišli smo na zid. Ili će puči zid ili naše glave", kazao je jedan od boraca.

Poručili su kako su svjesni da njihova adresa nisu magistralne ceste, ali i da su tri njihova zahtjeva vraćena na kantonalni i općinski nivo.

"Oni nas ne žele čuti, ali morat će jer ćemo se okupljati i u budućnosti. Vi znate da je 17. aprila zakazana sjednica u oba doma parlamenta, ali na toj sjednici nas nema nigdje. Nema naših zahtjeva, vratili su sve to na kantone i gradove, razvlače nam pamet. Mi moramo 17. aprila u 14 sati biti u Sarajevu, moramo ih natjerati da naše zahtjeve uvrste i dnevni red. Moramo im dokazati da smo živi i da nam vrate naše dostojanstvo. Kaznama i pritiscima nas neće zaustaviti", kazao je demobilisani borac Hamza Krkalić.

Cvijeće na Kameni spavač je položila i Vesna Švancer, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"Na tematsku sjednicu koja je 17. aprila se ne može staviti tačka koju vi zahtijevate, ali 18. aprila u 10 sati je 18 tačaka dnevnog reda, a ja sam tražila da se borci obrate, a da parlament djeluje kroz svoje zaključke kroz institucije. Griješite kada kažete da je Parlament FBiH kriv, zastupnici da imaju modus ponuđenog zakona, oni bi digli ruku i podržali vas, ali za to je određeno ministarstvo financija i ministarstvo za boračka pitanja. Na vanrednoj sjednici 18. aprila će biti jedan sat posvećen za vašu raspravu", kazala je Švancer.

Borci su nakon nešto više od sat vremena završili svoj skup te su poručili da će se, prema posljednjim informacijama, u Sarajevu okupiti 17. aprila gdje će noćiti i dočekati vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: