Revizija zakona
0

Borci u FBiH se osjećaju prevarenima

Piše: Adis Karadža
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalna vlada je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu razmotrila Nacrt zakona koji najavljuje reviziju davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu. Još uvijek nema informacije hoće li prilikom revidiranja borcima biti privremeno obustavljene sadašnje isplate korisnicima koji su pravo na naknade ostvarili nakon 19. juna 2004. godine, ili, pak, da li će svim korisnicima novca iz budžetskog "transfera za invalidnine", dok traje revizija (do kraja godine), biti umanjene naknade linearno za deset posto u odnosu na decembarske.

Ovakav prijedlog Vlade izazvao je ogorčenje predstavnika boračkih organizacija koji se osjećaju razočarano i prevareno.

Ovo je za naš portal potvrdio i Huso Tucak, potpredsjednik Saveza ratnih vojnih invalida.

"Kad smo dobili novu verziju bili smo iznenađeni izmjenama koje su donesene i nakon toga smo uputili pismo premijeru, zamjeniku i ministru za boračka pitanja. Ovim potezom smo razočarani i prevareni", rekao je za Sarajevo-x.com Huso Tucak, potpredsjednik Saveza RVI.

On je dodao da je interventni zakon koji je otišao u Washington sadržavao član 4 koji je garantovao da budžetska smanjenja neće utjecati na boračka primanja, ali se sada pojavio novi zakon kojim se to mijenja.

"Zakon koji se sada radi, radi se nakaradno i mi ga nećemo prihvatiti. Izaći ćemo na ulice sa svojim porodicama jer ovo više nije samo pitanje boraca i ratnih invalida nego je ugrožena egzistencija i njihovih porodica", rekao je Tucak.

Tucak je za kraj dodao da će borci, u slučaju da ovakav zakon bude usvojen, opet izaći na masovne proteste.