BiH
0

Borci traže zaštitu ustavno-pravnog poretka i mjere za bolji ekonomski status

FENA
Sa jednog od boračkih protesta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa jednog od boračkih protesta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Koordinacija temeljnih boračkih organizacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, čiji su predstavnici, na vlastiti zahtjev, prisustvovali današnjoj sjednici Vlade FBiH, traže zaštitu ustavnog poretka te imovinske i lične sigurnosti građana, rečeno je na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su se obratili federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez i predstavnici organizacija ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najviših ratnih priznanja.

"Ustvrdili su da su za rješavanje opravdanih zahtjeva učesnika protesta aktuelnih ovih dana u Federaciji BiH, a nisu za rušenje institucija koje su simbol države za koju su se branitelji borili u proteklom ratu u BiH i čije urušavanje borci doživljavaju kao 'udarac na njihove rane'", kako je rekao Šerif Patković u ime organizacije dobitnika najviših ratnih priznanja.

Na pres-konferenciji je rečeno i da se u aktuelnim protestima razaznaju dvije grupe učesnika - oni koji opravdano traže svoja prava i drugi, koji manipulišu prvima a cilj im je izazivanje nereda i bezvlašća u Federaciji, što, prema mišljenju učesnika pres-konferencije, može imati opasne posljedice.

Kazali su i da branitelji neće dozvoliti rušenje ustavnog poretka zemlje za koji su se borili u proteklom ratu u BiH.

Predsjednik organizacije demobilisanih boraca Omer Helda izjavio je da u aktuelnim protestima nije smjelo doći do eskalacije nasilja i dodao da "nekome odgovara da nema vlasti ni na nivou države ni kantona ni općina".

Pozvao je Vladu FBiH i sve odgovorne da krenu u ispunjavanje opravdanih zahtjeve građana, boraca, omladine, te dodao da se usljed eskalacija nasilja, borci pribojavaju da se aktuelni protesti ne pretvore u proljeće 92. godine.

Ale Hošić je u ime Saveza ratnih vojnih invalida izjavio da članovi te asocijacije razumiju razloge građana koji su ih natjerali na izražavanje nezadovoljstva, ali osuđuju one koji su iskoristili tu situaciju, rušili i palili institucije i simbole države BiH.

Od Vlade je zatraženo jedinstvo u ovim teškim momentima bez obzira na različite političke stavove, kao i jedinstvo političara na svim nivoima u Federaciji BiH.

Potvrđeno je, rekao je također Hošić, da će najdalje sutra korisnici boračkih invalidnina imati novac po tom osnovu na računima. Ministar Zukan Helez je izjavio da u većini kantona s bošnjačkom većinom ne funkcioniraju (kantonalne) vlade.

"Cilj je da ne funkcionira ni Federalna vlada i šta onda", rekao je Helez, pojašnjavajući da u tom slučaju postoji opasnost od bazvlašća i stihije.

Na današnjem sastanku Vlade i Koordinacije boračkih udruženja, učesnici su upoznati da je prijedlog zakona koji bi olakšao održavanje prijevremenih izbora upućen u parlamentarnu proceduru.

Novinari su upoznati također sa stavovima Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH, Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane FBiH te učesnika obilježavanja godišnjice savjetovanja komandanata Patriotske lige BiH, održanog 8. februara ratne 1992. godine.

Zajedničko svima je podrška demokratskom pravu građana na izražavanje nezadovoljstva te osuda rušenja institucija države BiH.

Udruga HVO je izrazila podršku opstanku i daljnjem radu Federalne vlade.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija, uz napomenu da su boračke organizacije, kao i građani, nezadovoljni stanjem u zemlji, upoznala je danas Vladu sa zahtjevima koje ona upućuje Parlamentu, a u cilju stabilizovanja nastale situacije.

Među zahtjevima su smanjenje plaća zaposlenicima u administraciji za 10 posto i ograničenje broja zaposlenih u toj oblasti, uspostava fonda za zapošljavanje mladih, početak revizije provedene privatizacije, usvajanje antikoruptivnih zakona, uvezivanje staža i zdravstvene zaštite radnicima te zakonsko regulisanje, na nivou FBiH i kantona, boračkih prava i primjena u punom kapacitetu.