Treća deložacija
26

Borci spriječili deložaciju Nedžada Muharemovića: Tijelima ćemo ga braniti, kao i državu

Piše: E. M.
Nedžad Muharemović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Treća po redu deložacija ratnog vojnog invalida Nedžada Muharemovića iz stana koji je u njegovom vlasništvu i danas je odgođena nakon što se pred zgradom okupilo nekoliko njegovih saboraca koji su tijelima spriječili njegovu deložaciju.

Muharemović je prije 13 godina kupio stan u kojem danas živi, a iako je papirologija o prijenosu vlasništva stana legalno završena, Muharemović ni danas nije znao šta će se dogoditi s njim i njegovom porodicom.

Nekoliko desetina boraca okupilo se danas ispred zgrade u kojoj se nalazi Muharemovićev stan. Ovaj put rješenje o deložaciji potvrđeno je i odlukom Vrhovnog suda koji je naredio vraćanje stana ranijem korisniku Nerminu Prgudi.

Policija i službenici Gradske uprave nisu se dugo zadržali pred zgradom, a predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan Alija Redžić je izjavio da će on i kolege svojim životima braniti prava boraca, baš kako su branili i na ratnim kotama. 
 "Ova populacija poštuje BiH, njen Ustav i sve sudove i zakone, ali molimo javnost da izvrši pritisak na sudske institucije. Ovdje je donesena pogrešna odluka. Pozivamo sud da vrati postupak prvostepenom organu, razvlasti ovog čovjeka i time ćemo doći do Željezare i glavnog krivca. Kriv je neko u Gradskoj administraciji, kako je neko mogao ovjeriti ugovor čovjeku, a sud donosi odluku da prestaje korištenje stana", izjavio je Redžić.

Muharemović je nakon današnjeg skupa podrške saboraca i odgođene deložacije izjavio kako je jutros bio na sastanku s gradonačelnikom Zenice, ali da se nisu uspjeli dogovoriti.


"Nažalost, ništa nismo riješili. Jutros sam bio kod gradonačelnika, a oni su meni pročitali zakon kako se mogu iseliti, na što nisam pristao. Rekao sam mu da sam spreman izaći odmah ili u roku od mjesec dana, ako danas ili sutra osiguraju pare za drugi stan koji planiram kupiti. Oni su uspjeli s nivoa općine prikupiti 10.000 KM i s nivoa kantona 20.000 KM. Ostalo je još nekih 35.000 KM koje ne mogu naći", pojasnio je Muharemović.

Na sastanku boračkih organizacija dogovoreno je da se organizuje sastanak s federalnim ministarstvom. Na kraju, Muharemović je kao glavne krivce za svoj slučaj imenovao gradsku administraciju, odnosno gradskog pravobranioca te Željezaru Zenica.