{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borci ruše Vladu FBiH 23. septembra

S
2.9.2009. u 10:55
0
32
Borci ruše Vladu FBiH 23. septembra
0
Borci ruše Vladu FBiH 23. septembra
Foto: Arhiv
Boračke organizacije i predstavnici RVI na sastanku održanom u utorak donijeli su odluku o protestima koji će biti održani 23. septembra, u slučaju da Vlada FBiH odluči umanjiti naknade toj populaciji za 10 posto, potvrdio je za Sarajevo-x.com Safet Redžić, predsjednik Saveza RVI BiH.
"Mi ne želimo da dođe do smanjivanja naših naknada, ali podržavamo mjere štednje kroz donošenje Zakona o reviziji, koji se mora donijeti po hitnom postupku, i kojim bi se uštedilo koliko god je moguće novca. Tu su još mjere koje smo mi i ranije predlagali. Treba da se sačini jedinstveni registar svih korisnika, kao i utvrde dvije različite osnovice za korisnike boračko-invalidske zaštite", rekao je Redžić.

Sastanak sa Zahidom Crnkićem, ministrom za pitanja boraca i invalida, protekao je u žestokoj raspravi, a predstavnici boračkih organizacija ogorčeni su na ponašanje ministra koji je u jednom momentu napustio raspravu kako bi otišao na polaganje cvijeća.

U jeku žestoke rasprave neki od predstavnika boračke populacije pozivali su na nasilne demonstracije.

"Nasilni protesti nisu naš stav i odluka. Ljudi su jednostavno bili uvrijeđeni i zbog toga su tako reagovali. Benjamin Preldžić, predsjednik Saveza RVI Zeničko-dobojskog kantona, bio je izrevoltiran direktnim uvredama i zbog toga je rekao da na protestima treba razlupati više od četiri stakla. Njega poznajem lično i znam da ne misli tako. On je na prošlim protestima zadobio udarac od suboraca dok ih je sprječavao u razbijanju stakala", rekao je Redžić.

Redžić je istakao da ne zna hoće li se ovaj problem riješiti i kako, ali kao najvećeg krivca vidi ljude iz Vlade FBiH koji, kako tvrdi, ne žele da rade svoj posao i poštuju odluke Parlamenta FBiH, koji je donio odluku o provođenju revizije, kao i Zakon o uštedama koji također nalaže reviziju.

"Mi predlažemo da se Zakonom o reviziji riješi pitanje jesmo li lažni ili nismo. Ministarstvo bježi od takvog posla ili nisu sposobni da ga urade", zaključio je Redžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: