Sumnja u tačnost
425

Borci o registru: Ovo je prodavanje magle, želimo javnu objavu imena

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prezentacija Registra pripadnika Drugog korpusa Armije Republike BiH za područje Tuzlanskog kantona (TK) danas je održana u Tuzli, a informacija da će se isti tretirati kao službena tajna kod demobilisanih boraca stvorila je sumnju u vjerodostojnost podataka, koji traže javnu objavu imena učesnika u odbrani BiH.

U danas objavljenom registru navedeni su kartoni 119.110 osoba s području tuzlanske regije koji su potpisani kao pripadnici Drugog korpusa Armije RBiH i HVO-a.

Spisak s imenima će biti dostupan svim institucijama, ali će se tretirati kao službena tajna. Međutim, svako ko bude želio izvršiti uvid u podatke to će moći ostvariti uz ispunjavanje određenih kriterija, odnosno uz podnošenje zahtjeva.

Duranović: Tražimo ime i prezime, ne i matični broj

Fadil Duranović smatra da ovaj registar za nekadašnje borce nije podoban.

"On ne može proći kod nas jer ne možemo provjeriti ljude koji su tu lažno ubačeni. Ja sebe mogu provjeriti. Bio sam tu, nisam lažni borac, a šta ćemo za ostale? Zaštita ličnih podataka je uredu, niko od nas ne traži matične brojeve, samo ime, prezime i vojnu jedinicu kojoj je pripadao", rekao je ovaj demobilisani borac iz Srebrenika.

Bivši pripadnik 212. Oslobodilačke brigade Gračanica koja je djelovala u okviru Drugog korpusa Armije RBiH Damir Džafo kaže da tretiranje objavljenog registra, odnosno spiska imena, kao državnu tajnu predstavlja samo "prodavanje magle".

"Niko od demobilisanih boraca se ne boji javne objave njegovog imena. Taj registar treba da bude javno dostupan. Ja se ne bojim istine, pripadnik sam oslobodilačke brigade koja je ratovala. Svi oni koji se toga boje neka se pokriju po ušima. Mi ne možemo tražiti od načelnika neke općine da traži kodove registra i provjerava ko se nalazi u njemu, a ko ne", rekao je Džafo.

Prioriteti pogrešno poredani

Za Udruženje ratnih vojnih invalida i Koordinacije boračkih organizacija grada Tuzle spomenuti borački registar predstavlja efemernu stvar.

"On je u konačnici nešto kao i bitan, ali da ga u principu i javno objave na internetu po našem shvatanju to će dokonim domaćicama služiti da jedno tri mjeseca uz kafu vide ko je bio, a ko ne u ratu. Ovdje su prioriteti pogrešno poredani. Nažalost, boračka populacija, odnosno oni koji su najugroženiji neće imati velike koristi od registra. Po nama je prioritet zakon", kaže Nermin Marevac, sekretar Udruženja ratnih vojnih invalida i Koordinacije boračkih organizacija grada Tuzle.

U danas objavljenom registru navedeni su kartoni 119.110 osoba s području tuzlanske regije koji su potpisani kao pripadnici Drugog korpusa Armije RBiH i HVO-a, nebitno koliko su vremena proveli u odbrani domovine.

Pojedini demobilisani borci iz ove regije tokom današnje prezentacije registra su rekli da u istom položaju ne smiju biti oni koji su u Armiji RBiH ili HVO-u bili nekoliko mjeseci kao oni koji su na linijama proveli svo vrijeme trajanja agresije na našu zemlju.

"Kada je u pitanju to da je neko proveo dan ili godinu armiji, nakon čega je pobjegao ili šta već uradio, smatramo da ne treba biti sporno. Svi oni koji su učestvovali u odbrani, smatramo da trebaju biti u registru. Ali, evo, naprimjer, vi ste kao novinar navedeni u registru i utvrdit će se da niste bili u armiji, nakon toga će vas skinuti sa spiska, za to niko neće odgovarati i završit će se sve na tome. Naš stav je da je registar bačena kost nama. To je moneta za potkusurivanje među strankama", naveo je Marevac.

Bukvarević: Javno objavljivanje registra je krivično djelo

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je kazao da je veoma važno da javnost zna da je registar uspostavljen te da je on u skladu sa zakonom dostupan institucijama od općine, grada, kantona, federacije i države te boračkim udruženjima u prostorijama federalnog ministarstva.

"Oni mogu izvršiti uvid te mogu iznijeti sve svoje primjedbe ukoliko nađu da postoji neko ime koje ne bi trebalo tamo biti", rekao je Bukvarević.

Istakao je da je postojala ideja da se ovaj registar javno objavi, međutim nakon upućivanja zahtjeva Uredu za zakonodavstvo BiH i Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH od toga se moralo odustati.

"Od Agencije za zaštitu ličnih podataka smo dobili upozorenje da je riječ o krivičnom djelu, jer su to podaci građana koje ne smijemo objaviti javno na web stranici. Prvi sam tražio da danas moj karton bude javno objavljen i svaki građanin koji to bude htio morat će potpisati izjavu da se njegov karton može objaviti", naveo je Bukvarević koji je mišljenja da je registar sada stavljen u funkciju onima koji se brinu o borcima.

Kao što smo već i pisali, nakon današnjeg objavljivanja u Tuzli, registar će uskoro biti predstavljen i u Zenici te Bihaću gdje su podaci prilično ažurirani na način da je poznato koji vremenski period je određeni borac proveo u odbrani BiH.