BiH
1

Borci NOR-a traže adekvatan tretman antifašističke borbe u novim nastavnim planovima i programima

FENA
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH uputio je otvoreno pismo Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke te Prosvjetno-pedagoškom zavodu FBiH, tražeći da osiguraju adekvatan i historijski tačan tretman narodnooslobodilačke borbe 1941.-1945. u novim nastavnim planovima i programima.

U dosadašnjim udžbenicima historije, smatraju u SABNOR-u, u najvećem broju slučajeva period NOB-a nije uopće, ili je sasvim neprikladno obrađen i obuhvaćen.

Imajući u vidu općeprihvaćeni evropski antifašizam i tretman antihitlerovske koalicije u ovom historijskom periodu, SABNOR predlaže da se periodu NOR-a osigura odgovarajući prostor, posebno što je njegov doprinos slamanju fašizma bio veliki u BiH.

Do sada su u pojedinim sredinima čak vršeni i verbalni pritisci na predmetne profesore u smislu omalovažavanja historijskih fakata koji se odnose na ovaj period, upozoravaju iz SABNOR-a.

Iz SABNOR-a, također, predlažu održavanje prigodnih sati historije prilikom obilježavanja određenih antifašističkih datuma, uz angažiranje sudionika tih zbivanja na odgovarajućim spomen- obilježjima.