Vratiti dostojanstvo
370

Borci i Vlada FBiH potpisali Sporazum: U narednih pet godina bit će izdvojeno 100 miliona KM

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH i predstavnici boračkih saveza, organizacija i udruženja potpisali su Sporazum o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.

Sporazum važi narednih pet godina i garant je da se sredstva za ovu populaciju neće umanjivati niti povećavati u tom periodu. Obje strane potpisnice su pozdravile ovaj sporazum kazavši kako se na njemu mukotrpno radilo godinu dana da bi se došlo do ovog usaglašenog rezultata.

"U posljednjih pola godine ministar Salko Bukvarević je shvatio šta mi borci želimo. Nadam se da će borci HVO-a i Armije RBiH uvidjeti koliko smo truda uložili i da će invalidi osjetiti razliku u isplati invalidnina. Pripadnici boračke populacije imaju minimalne invalidnine od 34 do 100 KM. Mi smo još 2014. godine donijeli 15 zaključaka s Parlamentom FBiH, od kojih je ispoštovana samo objava u Službenim novinama. I tada smo tražili registar boraca", rekao je predsjednik HVO-a Dragan Radić.

Predsjednik Koordinacije boračkih organizacija ARBiH Šerif Patković kazao je kako je ovaj sporazum, koji je potpisan nakon više od 200 sastanaka, temelj bh. društva.

"Najbitniji dio je osiguranje novčanih sredstava Federalnom ministarstvu za boračka pitanja i da neće doći do smanjenja tih sredstava. Poslije ovoga slijedi usaglašavanje postupka utroška tih sredstava i želja nam je da ih koriste oni kojima su najpotrebnija. Moramo sačuvati dostojanstvo čovjeka koji napuni 60 godina, a borio se, da ne završi kao socijalni slučaj i da ima kakvu-takvu penziju", istakao je Patković.

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je kako se ovim sporazumom daje puna podrška prosperitetu i razvoju BiH na njenom evropskom putu, putu ulaska u NATO, te štite ugled i prava boraca i njihovih porodica.

"U narednih pet godina bit će preusmjereno više od 100 miliona KM za rješavanje socijalnog statusa demobilisanih boraca, porodica šehida i poginulih boraca i RVI. Sporazum su potpisala boračka udruženja koja okupljaju više od 300.000 boraca i članova porodica i raduje me puna podrška Vlade FBiH", rekao je Bukvarević.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević kazala je kako su potpisnici Sporazuma obećali jedni drugima da će razumjeti potrebe boračke populacije s jedne strane i ograničenja finansijskih sredstava Vlade FBiH s druge strane. Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je kako je ovo prvi korak ka rješavanju problema koji egzistiraju u ovoj populaciji jer se dosadašnji model iscrpio, čemu svjedoče i protesti boraca ispred zgrade Vlade FBiH.

"Vlada je uradila svoj dio posla prije ovih protesta i dala dva ključna zakona u parlamentarnu proceduru i čekamo njihovo izjašnjenje. Sporazum je važan čin. Zahvaljujući registru znat ćemo ko je bio do sada oštećen i nije dobio pomoć iz budžeta. Vlada FBiH nastavlja podržavati sve projekte koji imaju za cilj podsticanje zapošljavanja demobilisanih boraca. Moramo omogućiti da rade i vratiti im dostojanstvo", rekao je Novalić.