Ne vjeruju vlastima
22

Borci blokirali cestu ispred Parlamenta FBiH, u toku sjednica Zastupničkog doma

Piše: Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Bivši borci okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo radom federalnih organa vlasti te podsjetili parlamentarce da ispune ono što su im obećali.

13:46 Bukvarević je obrazložio da je zakonom, među ostalim pravima, propisan i mjesečni novčani dodatak demobilisanim braniteljima koji nemaju primanja. To pravo, prema Bukvarevićevom obrazloženju, imat će demobilisani branitelj stariji od 65 godina koji zajedno s bračnim partnerom nemaju sredstava za izdržavanje, potom borci stariji od 60 godina koji su bili u oružanim snagama najmanje godinu dana, a u evidenciji nezaposlenih su također najmanje godinu te ni oni zajedno s bračnim partnerom nemaju primanja.

13:35 Na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, federani ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević obrazložio je Prijedog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a predsjedavajući parlamentarnog odbora za boračko-invalidsku zaštitu, zastupnik Esad Bašagić, pozvao sve zastupnike da u raspravi "ne ubiraju jeftine političke poene", već se usredotoče na donošenje zakona koji iščekuje "nezaštićena" kategorija branilaca.

13:27 Federalna vlada uputila je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, kojim je, između ostalog, propisan novčani mjesečni borački dodatak.

"Tačnije propisane su četiri kategorije za ostvarivanje tog prava. U prvoj su demobilizirani branitelji s 57 godina života i tri godine učešća u oružanim snagama, u drugoj oni koji su navršili 60 godina života a godinu su proveli u borbi, dok su u trećoj grupi borci stari 65 godina i više. Za njih nema ograničenja u pogledu dužine učešća u ratu. U četvrtoj kategoriji su žene s minimalno 50 godina života, a u oružanim snagama su bile najmanje godinu dana. Sve ove kategorije moći će aplicirati za borački dodatak ako nemaju stalnih primanja i najmanje su godinu u evidenciji nezaposlenih", rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

12:52 Borci ispred zgrade Parlamenta FBiH strpljivo i mirno čekaju ishod današnje sjednice Zastupničkog doma koja je u toku. Delegacija boraca je u zgradi Parlamenta FBiH, a njen član Drago Grbavac je kazao da su zahtjevi te populacije odranije poznati i ostaju nepromijenjeni. Dodao je da jedan od zahtjeva podrazumjeva objavu javnog registra boraca, jer je, kako kaže, broj onih koji su u međuvremenu stekli određeni borački status daleko veći od stvarnog broja branitelja/boraca.

12:09 Borci su uzvikujući "lopovi, lopovi" i "hoćemo registar" počeli gurati ogradu koja se nalazi ispred zgrade Parlamenta FBiH.

12:00 Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Sjednica je počela s više od sat zakašnjenja, a u međuvremenu su poslanici Kluba HDZ-HNS saopćili da neće prisustvovati. Predsjedavajući Edin Mušić, otvarajući zasjedanje, rekao je da prisustvuje više od 50 poslanika (od ukupno 98). Prisutni su i predstavnici boračkih udruženja.

Okupljanje boraca u ulici Hamdije Kreševljakovića počelo je uoči vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će danas biti razmatran Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku te Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović.

Na proteste su stigli borci iz svih krajeva BiH. Kako kažu, ni Parlamenta FBiH niti države BiH danas ne bi bilo da nije bilo boraca.

"Borci su preskromni u svojim zahtjevima. Danas mnogi rove po kontejnerima i čekaju ostvarenje svojih prava koja su nam oduzeli novim Zakonom o PIO-u. Prevarili su nas novim zakonom. Okrenuli su nam leđa", kazao je Sakib Klopić iz Sindikata solidarnosti iz Tuzle.

Bivši borac Darinko Boto u Sarajevo je stigao iz Ljubuškog.

"Vrapci na granama više znaju šta mi tražimo, a oni što bi nas trebali pogledati, lažu nas i varaju. Tražimo ispunjenje naša tri zahtjeva koja su nam obećali ispuniti prošle godine. Dali su nam kukavičje jaje. Diskriminacija po dobnoj granici za penzionisanje za nas je neprihvatljiva. Parlament FBiH danas mora preuzeti odgovornost. Želimo decidno određena prava boračkog dodatka. Zauvijek se mora stati ukraj finansiranju svih boračkih udruženja iz FBiH", istakao je Boto.

Enis Pašćanbegović iz Turbeta istakao je kako je Salko Bukvarević ministar politike, a ne ministar boraca.

"Ko prizna borce, taj će dobiti izbore. Politika nas je sve posvađala. Brat s bratom ne priča zbog stranaka koje nas uništavaju. Moje pitanje je dokle će nas više zamajavati i praviti od nas socijalne slučajeve. Ovo je cirkus. Neko se igra s našim životima i našom egzistencijom. Lako je biti ekonomista s milionima. Borci su prave ekonomiste. Valja prehraniti porodicu, djecu u školu poslati, platiti račune... Pa kako ih nije sram. Neka izađu na ulicu i čuju šta im imamo reći. Ovo više nije normalno", rekao je Pašćanbegović.

Borci ispred zgrade skandiraju prozivajući parlamentarce, a uz sebe imaju brojne rekvizite, od zastava do sirena.

"Nismo došli da se slikamo, već da se borimo za naša prava", poručuju borci na razglas.

Kako kažu, zaslužili su, u najmanju ruku, normalan život.

Borci traže javno objavljivanje registra boraca, 6 KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanje finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou.

Zgradu i ulaz u Parlament FBiH osiguravaju brojni policijski službenici.