{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borci 14 godina nakon rata u BiH

F
3.3.2009. u 16:17
0
1
Borci 14 godina nakon rata u BiH
0
Borci 14 godina nakon rata u BiH
U Tuzli je održan okrugli sto o temi "Status boračke populacije 14 godina nakon okončanja odbrambenooslobodilačkog rata u BiH".
Predstavnici devet boračkih organizacija Općine Tuzla koji okupljaju oko 23 hiljade članova iskazali su nezadovoljstvo brojnim neriješenim problemina s kojim se suočavaju i 14. godinu nakon okončanja rata.

Među njima je i jedan karakterističan za općinu Tuzla a u vezi je sa stambenim zbrinjavanjem boraca i njihovih porodica. Naime, zbog dugogodišnje eksploatacije ruda i problema tonjenja malo je prostora u općini Tuzla za koje se može dobiti građevinska dozvola, a što je uvjet za dobijanje boračkih kredita za stambeno zbrinjavanje. Zbog toga se traži izmjena pravilnika o dodjeli stambenih kredita.

Boračke organizacije predlažu i izgradnju stanova za socijalno ugrožene borce koji bi plaćali stanarinu i kroz nekoliko godina postali vlasnici stana.

Drugi problem na koji su ukazali na ovom skupu jest veliki procent nezaposlenih pripadnika boračke populacije u općini Tuzla.

Predloženo je da se inicira donošenje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju demobiliziranih boraca. Među mnogobrojnim zaključcima s okruglog stola u Tuzli je i zaključak koji se odnosi na jedinstveno mišljenje boračkih organizacija da se djeci šehida i poginulih boraca mora omogućiti pravo na besplatno školovanje na visokoškolskim ustanovama u našoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: