Okrugli sto
0

Borci 14 godina nakon rata u BiH

FENA
U Tuzli je održan okrugli sto o temi "Status boračke populacije 14 godina nakon okončanja odbrambenooslobodilačkog rata u BiH".

Predstavnici devet boračkih organizacija Općine Tuzla koji okupljaju oko 23 hiljade članova iskazali su nezadovoljstvo brojnim neriješenim problemina s kojim se suočavaju i 14. godinu nakon okončanja rata.

Među njima je i jedan karakterističan za općinu Tuzla a u vezi je sa stambenim zbrinjavanjem boraca i njihovih porodica. Naime, zbog dugogodišnje eksploatacije ruda i problema tonjenja malo je prostora u općini Tuzla za koje se može dobiti građevinska dozvola, a što je uvjet za dobijanje boračkih kredita za stambeno zbrinjavanje. Zbog toga se traži izmjena pravilnika o dodjeli stambenih kredita.

Boračke organizacije predlažu i izgradnju stanova za socijalno ugrožene borce koji bi plaćali stanarinu i kroz nekoliko godina postali vlasnici stana.

Drugi problem na koji su ukazali na ovom skupu jest veliki procent nezaposlenih pripadnika boračke populacije u općini Tuzla.

Predloženo je da se inicira donošenje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju demobiliziranih boraca. Među mnogobrojnim zaključcima s okruglog stola u Tuzli je i zaključak koji se odnosi na jedinstveno mišljenje boračkih organizacija da se djeci šehida i poginulih boraca mora omogućiti pravo na besplatno školovanje na visokoškolskim ustanovama u našoj zemlji.