KO SDP Sarajevo
0

Borba za zakonitost u konstituiranju vlasti

FENA
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (KOSDP) Sarajevo, pozivajući se na zakon i legitimnost rezultata na proteklim lokalnim izborima, poručio je danas da neće više tolerirati praksu zakulisne politike SDA i SBiH i da će se svim raspoloživim legalnim sredstvima boriti za zakonitost u konstituiranju vlasti i jednakopravnost naroda u njoj.

Sarajevska organizacija SDP-a najoštrije osuđuje ignorantski odnos SDA i SBiH prema temeljnom, i u ovoj državi najosjetljivijem, nacionalnom pitanju.

"Najsvježiji primjer bezočnog kršenja ustavne i zakonske odredbe o paritetnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti je konstituiranje Općinskog vijeća Stari Grad gdje se, već drugi mandat, narušava ovaj princip", navodi se u današnjem saopćenju KOSDPBiH Sarajevo.

Ova stranka ističe da će svoje reagiranje uputiti nadležnim organima i institucijama zaduženim za zakonitu implementaciju izbornih rezultata i upozorava da se "od SDA i njenog koalicijskog partnera u Kantonu, gradu Sarajevu i gradskim općinama brutalno i kontinuirano ruše ustavna načela".