BiH
0

Borba za kontrolu nad Elektroprivredom BiH

Sarajevo-x.com
Javno očitovanje problema u elektroenergetskom sektoru BiH počelo je proteklog vikenda kada je biran novi Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH. Nakon što se federalni ministar energetike Vahid Hećo usprotivio izboru Edhema Bičakčića na mjesto predsjednika NO EPBiH, započela je borba za kontrolu EPBiH.

Sarajevski Dnevni avaz je u svom jučerašnjem izdanju objavio priču pod naslovom "Najveća poslijeratna pljačka ruši dogovor SDA i SBiH“, a koja donosi niz optužbi na račun federalnog ministra Vahida Heće i biznismena Safeta Oručevića.

U Avazovom tekstu iznosi se niz optužbi koje kompromitiraju Heću i Oručevića, a čak im se pripisuju i pljačke elektroenergetskog sistema BiH u saradnji sa određenim inostranim lobijima.

Kontrolu nad Elektroprivredom BiH, nakon smjene generalnog direktora Envera Krese i Nadzornog odbora trebale su ponovo uspostaviti SBiH i SDA. No, nakon što je Vahid Hećo eskivirao izbor Edhema Bičakćića na mjesto predsjednika NO Elektroprivrede BiH, počelo je objavljivanje priča u Dnevnom avazu koje kompromitiraju ministra Heću tvrdeći da je prekršio dogovor dvije stranke.

Na optužbe iznesena u Dnevnom avazu na račun Vahida Heće, saopćenjem za javnost reagovao je i glavni akter ove "afere“.

"Tekst u Dnevnom avazu nastavak je bjesomučne kampanje koju poznati srbijanski trgovci strujom vode protiv mene a zbog mojih principa kojih se držim u upravljanju Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije“, kaže se, između ostalog, u Hećinom reagovanju.

Na isti tekst reagovao je i tamo spomenuti Safet Oručević koji, između ostalog kaže da "tekst u Dnevnom avazu u kojemu je optužen predstavlja monstruoznu konstrukciju i gomilu izmišljotina i laži“.

Stanka demokratske akcije jučer je pak saopćila da "koalicioni odnosi SDA i SBiH nisu ugroženi ukoliko se poštivaju određeni dogovori. "Konkretno, dogovorom ove dvoje političke stranke odlučeno je da predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede bude Edhem Bičakčić“, navodi se u saopćenju koje je izdala SDA.

U priči o Elektroprivredi BiH ima mnogo nerazjašnjenih odnosa, a ponajviše "reagovanja na reagovanja“ pa je i Urednički kolegij Dnevnog avaza opet reagovao na reakciju federalnog ministra Vahida Heće.

"Vahid Hećo nastavlja s praksom potcjenjivanja i javnosti i novinara. Hećo nije dao odgovor, osim ako nije u pitanju lični interes, zašto ne provodi koalicioni dogovor SDA i SBiH i kadrovskih komisija tih stranaka kada je u pitanju imenovanje predsjednika i članova NO EPBiH“, navodi se, između ostalog, u saopćenju Uredničkog kolegija Dnevnog avaza i dodaje da je Hećo samo "eksponent, odnosno marioneta čiji je zadatak da sakrije poslove lobista“.

Zašto se Dnevni avaz u tolikoj mjeri brine o poštivanju koalicijskih dogovora dvije stranke, zbog čega je uistinu nastala ova afera i koji je njen konačni cilj, ostaje da se vidi.